Wyznaczyć liczby całkowite

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Honzik18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 19 lut 2012, o 14:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 23 razy

Wyznaczyć liczby całkowite

Post autor: Honzik18 »

Niech \(\displaystyle{ J(1) = 1, J(2n) = 2J(n)- 1, J(2n + 1) = 2J(n) + 1}\) dla \(\displaystyle{ n \ge 1}\). Wyznaczyć liczby
całkowite \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) takie, ze \(\displaystyle{ xJ(61) + yJ(63) = NWD(J(61); J(63)).}\)

Wyszło mi
\(\displaystyle{ J(61)= 59}\)
\(\displaystyle{ J(63)=63}\)
\(\displaystyle{ NWD(63,59)=1}\)

\(\displaystyle{ 59x + 63y=1}\)

Co trzeba dalej zrobić?
Pancernik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 634
Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 143 razy

Wyznaczyć liczby całkowite

Post autor: Pancernik »

Ja zrobiłem to za pomocą prób i błędów ale wyszło mi \(\displaystyle{ x=-16,y=15}\)
Jak wpadnę jak to zrobić, to dam znać.
Honzik18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 19 lut 2012, o 14:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 23 razy

Wyznaczyć liczby całkowite

Post autor: Honzik18 »

Tak też można, w notatkach mam, że stosuje się chyba algorytm Euklidesa, dokładnie rozpisuje się tabelkę

x| y | a | b | q | r |
1| 0 |
0| 1 | 63| 59| 1 | 4
?| ? |59 | 4 | 16 | 3
?| ? | 4 | 3 | 1 | 1
?| ? | 3 | 1 | 3 | 0
-| - | 1 | 0

Czyli wychodzi NWD=1. Nie wiem jak się wyznacza x i y, ale liczy się to wierszami, że tam gdzie wyszedł NWD bierze się parametry x i y i podstawia do równania i powinno wyjść. Ktoś ogarnia to?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Wyznaczyć liczby całkowite

Post autor: yorgin »

Kod: Zaznacz cały

http://www.algorytm.org/algorytmy-arytmetyczne/rozszerzony-algorytm-euklidesa.html
Honzik18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 19 lut 2012, o 14:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 23 razy

Wyznaczyć liczby całkowite

Post autor: Honzik18 »

Już zrozumiałem Yorgin thx
ODPOWIEDZ