Kombinacje i wariacje
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 18 lis 2012, o 23:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: EG
Kombinacje i wariacje
a) Podać wzory na ilość 5-elementowych kombinacji, wariacji i wariacji bez powtórzeń ze zbioru A := {a,b,c,d,e,f,g,h}.
b)Podać po 3 przykłady takich kombinacji, takich wariacji które nie są bez powtórzeń oraz takich wariacji bez powtórzeń.
c)Ile jest wszystkich kombinacji ze zbioru A; ile jest wszystkich wariacji z możliwymi powtórzeniami ze zbioru A.
b)Podać po 3 przykłady takich kombinacji, takich wariacji które nie są bez powtórzeń oraz takich wariacji bez powtórzeń.
c)Ile jest wszystkich kombinacji ze zbioru A; ile jest wszystkich wariacji z możliwymi powtórzeniami ze zbioru A.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 18 lis 2012, o 23:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: EG
Kombinacje i wariacje
Jak zabrać się do tego, czy moje myślenie jest poprawne?
Co do podpunktu a:
Wariacje z powtórzeniami: \(\displaystyle{ n^{k} = 8^{5}}\) czy \(\displaystyle{ 5^{8}}\)
Co do podpunktu a:
Wariacje z powtórzeniami: \(\displaystyle{ n^{k} = 8^{5}}\) czy \(\displaystyle{ 5^{8}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 18 lis 2012, o 23:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: EG
Kombinacje i wariacje
Pomysl, serioPomysl. Pierwszy element na ile sposobów? Drugi na ile? I tak ile razy?
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 18 lis 2012, o 23:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: EG
Kombinacje i wariacje
Jak na to nie umiesz odpowiedzieć to nie ma co dalej pisać tylko wracamy się 3-4 klasy do tyłuPierwszy element na ile sposobów? Drugi na ile? I tak ile razy?