Zasada szufladkowania Dirichleta - dwie identyczne sumy
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Zasada szufladkowania Dirichleta - dwie identyczne sumy
Witam, poniżej zadanie które może mieć 0,1,2,3 dobrych odpowiedzi. Bardzo proszę o sprawdzenie czy dobrze rozumuję
Stosując zasadę szufladkowania Dirichleta można udowodnić, że dla zbioru A = {5,6,...,n} można wybrać dwa różne podzbiory których sumy elementów sa równe, gdy:
a) \(\displaystyle{ n=10}\)
b) \(\displaystyle{ n=7}\)
c) \(\displaystyle{ n=12}\)
Moja podstawowa bolączka to obliczenie ile podzbiorów ma dany zbiór
Np. dla odpowiedzi b \(\displaystyle{ A={5,6,7}}\). Czy mam założyć że jest to \(\displaystyle{ S(3,1)}\) czy \(\displaystyle{ S(3,2)}\) czy może jako iloczyn ?
W swoich wyliczeniach założyłem, że będe dzielił zbiór A na połowy (poza b oczywiście). Na pichotę sprawdziłem b i wyszło mi na to, że nie ma takiej sumy.
W a i c postąpiłem tak (pokaże na przykładzie a)
Ilość podzbiorów zbioru A wynosi \(\displaystyle{ S(6,3) = 90}\)
najmniejsza suma to 18 a największa to 27 w związku z tym szukam takiej funkcji \(\displaystyle{ f: X -> {18,19,20,21,22,23,24,25,26,27}}\) Te wypisane wartości to możliwe sumy. Moc zbioru Y wynosi 10 więc jeśli \(\displaystyle{ |X| > k * |Y|}\) gdzie \(\displaystyle{ k = 2}\) to znaczy, że istnieją takie dwa podzbiory w których suma elementów jest równa.
postepując w ten sposób dla punktów a i c wychodzi, że istnieją takie elementy. Gdy zastosowałem to na wszelki wypadek do b wyszło to czego się spodziewałem czyli, że nie sitnieje (zastosowałem podział \(\displaystyle{ S(3,2)}\)
Co więcej w a i c na piechotę udowodniłem, że istnieją takie podzbiory że ich sumy są sobie równe. Chciałbym jednak spytać czy dobrze to rozumiem i czy tak należy postępować. Jesli nie bardzo prosze o naprostowanie a jeśli tak to o potwierdzenie poprawności odpowiedzi
Stosując zasadę szufladkowania Dirichleta można udowodnić, że dla zbioru A = {5,6,...,n} można wybrać dwa różne podzbiory których sumy elementów sa równe, gdy:
a) \(\displaystyle{ n=10}\)
b) \(\displaystyle{ n=7}\)
c) \(\displaystyle{ n=12}\)
Moja podstawowa bolączka to obliczenie ile podzbiorów ma dany zbiór
Np. dla odpowiedzi b \(\displaystyle{ A={5,6,7}}\). Czy mam założyć że jest to \(\displaystyle{ S(3,1)}\) czy \(\displaystyle{ S(3,2)}\) czy może jako iloczyn ?
W swoich wyliczeniach założyłem, że będe dzielił zbiór A na połowy (poza b oczywiście). Na pichotę sprawdziłem b i wyszło mi na to, że nie ma takiej sumy.
W a i c postąpiłem tak (pokaże na przykładzie a)
Ilość podzbiorów zbioru A wynosi \(\displaystyle{ S(6,3) = 90}\)
najmniejsza suma to 18 a największa to 27 w związku z tym szukam takiej funkcji \(\displaystyle{ f: X -> {18,19,20,21,22,23,24,25,26,27}}\) Te wypisane wartości to możliwe sumy. Moc zbioru Y wynosi 10 więc jeśli \(\displaystyle{ |X| > k * |Y|}\) gdzie \(\displaystyle{ k = 2}\) to znaczy, że istnieją takie dwa podzbiory w których suma elementów jest równa.
postepując w ten sposób dla punktów a i c wychodzi, że istnieją takie elementy. Gdy zastosowałem to na wszelki wypadek do b wyszło to czego się spodziewałem czyli, że nie sitnieje (zastosowałem podział \(\displaystyle{ S(3,2)}\)
Co więcej w a i c na piechotę udowodniłem, że istnieją takie podzbiory że ich sumy są sobie równe. Chciałbym jednak spytać czy dobrze to rozumiem i czy tak należy postępować. Jesli nie bardzo prosze o naprostowanie a jeśli tak to o potwierdzenie poprawności odpowiedzi
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Zasada szufladkowania Dirichleta - dwie identyczne sumy
Jeśli zbiór ma \(\displaystyle{ k}\) elementów, to wszystkich podzbiorów jest \(\displaystyle{ 2^k}\), wliczając również zbiór pusty.
I tak zbiór \(\displaystyle{ A}\) ma 6 elementów. Natomiast jakie są sumy. Najmniejsza, to \(\displaystyle{ 0}\) dla zbioru pustego, a największa to \(\displaystyle{ 45}\) dla zbioru \(\displaystyle{ A}\). Wniosek?
I tak zbiór \(\displaystyle{ A}\) ma 6 elementów. Natomiast jakie są sumy. Najmniejsza, to \(\displaystyle{ 0}\) dla zbioru pustego, a największa to \(\displaystyle{ 45}\) dla zbioru \(\displaystyle{ A}\). Wniosek?
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Zasada szufladkowania Dirichleta - dwie identyczne sumy
w związku z tym idąc dalej przykładem a
skoro A ma 6 elementów to ilość podzbiorów wynosi 64
najmniejsza suma (jak napisałes) wynosi \(\displaystyle{ 0}\) a największa \(\displaystyle{ 45}\)
więc wychodzi na to, że sie myliłem bo
\(\displaystyle{ |X| > 2 * |Y|}\) jest nieprawdą bo \(\displaystyle{ 64}\) nie jest większe od \(\displaystyle{ 2 * 46}\) bo \(\displaystyle{ 46}\) to ilość elementów w zbiorze Y co wprowadza mi jeszcze więcej zamieszania ponieważ na piechotę znalazłem dwa podzbiory których sumy elementów sa równe więc moje wnioski musze być teraz błędne
// edit
wróc. właśnie spojrzałem na owe dwa podzbiory, które znalazłem i wzajemnie się wykluczają bo oba zawierają ten sam element co byłoby raczej sprzeczne z założeniem. w związku z tym chciałbym Cię prosić czy moje wnioski sa prawidłowe cyz błedne
skoro A ma 6 elementów to ilość podzbiorów wynosi 64
najmniejsza suma (jak napisałes) wynosi \(\displaystyle{ 0}\) a największa \(\displaystyle{ 45}\)
więc wychodzi na to, że sie myliłem bo
\(\displaystyle{ |X| > 2 * |Y|}\) jest nieprawdą bo \(\displaystyle{ 64}\) nie jest większe od \(\displaystyle{ 2 * 46}\) bo \(\displaystyle{ 46}\) to ilość elementów w zbiorze Y co wprowadza mi jeszcze więcej zamieszania ponieważ na piechotę znalazłem dwa podzbiory których sumy elementów sa równe więc moje wnioski musze być teraz błędne
// edit
wróc. właśnie spojrzałem na owe dwa podzbiory, które znalazłem i wzajemnie się wykluczają bo oba zawierają ten sam element co byłoby raczej sprzeczne z założeniem. w związku z tym chciałbym Cię prosić czy moje wnioski sa prawidłowe cyz błedne
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Zasada szufladkowania Dirichleta - dwie identyczne sumy
Z jakim założeniem? Zbiory różne nie muszą mieć wszystkich elementów różnych.wróc. właśnie spojrzałem na owe dwa podzbiory, które znalazłem i wzajemnie się wykluczają bo oba zawierają ten sam element co byłoby raczej sprzeczne z założeniem. w związku z tym chciałbym Cię prosić czy moje wnioski sa prawidłowe cyz błedne
Wniosek jest taki mamy \(\displaystyle{ 64}\) podzbiory, którym przypisujemy maksymalnie \(\displaystyle{ 45}\) liczb. Więc najmniej 2 zbiory mają identyczną liczbę.
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Zasada szufladkowania Dirichleta - dwie identyczne sumy
W jaki spsoób dochodzisz tego, że najmniej 2 zbiory mają identyczną liczbę ? Ponieważ z moich wniosków - które jak widac są błędne - wychodzi, że nia ma takich dwóch podzbiorów a chciałbym zrozumieć gdzie popełniam błąd. Dlatego byłbym wdzięczny jakbyś to wyjasnił
Ostatnio zmieniony 12 lut 2013, o 13:08 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę nie cytować całego postu który znajduje się powyżej.
Powód: Proszę nie cytować całego postu który znajduje się powyżej.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Zasada szufladkowania Dirichleta - dwie identyczne sumy
Może tak. Załóżmy, że mamy zbiór \(\displaystyle{ 64}\) elementów. Chcemy mu przypisać liczby, ale tak, by każdy element miał różną liczbę. Ile potrzebujemy liczb?
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Zasada szufladkowania Dirichleta - dwie identyczne sumy
aaa w ten sposób. Czyli skoro jest więcej podzbiorów niż sum które są dostępne w puli to w końcu musi się coś powtórzyć. Czyli zamieszałem z tym parametrem k
czyli dla \(\displaystyle{ n = 12}\) jest podobnie ponieważ podzbiorów z elementów od \(\displaystyle{ 5}\) do \(\displaystyle{ 12}\) jest 256 (\(\displaystyle{ 2 ^{8}}\)) a maksymalna suma wynosi \(\displaystyle{ 68}\) czyli elementów w zbiorze Y jest \(\displaystyle{ 69}\) również istnieją co najmniej dwa podzbiory o takiej samej sumie
idąc dalej dla \(\displaystyle{ n=7}\) ilość podzbiorów wynosi \(\displaystyle{ 8}\) z kolei maksymalna suma wynosi \(\displaystyle{ 18}\) co daje nam \(\displaystyle{ 19}\) elementów czyli nie ma takich dwóch pozdbiorów które dałyby nam tą samą sumę co się zgadza
Teraz rozumiem. Bardzo dziękuje
czyli dla \(\displaystyle{ n = 12}\) jest podobnie ponieważ podzbiorów z elementów od \(\displaystyle{ 5}\) do \(\displaystyle{ 12}\) jest 256 (\(\displaystyle{ 2 ^{8}}\)) a maksymalna suma wynosi \(\displaystyle{ 68}\) czyli elementów w zbiorze Y jest \(\displaystyle{ 69}\) również istnieją co najmniej dwa podzbiory o takiej samej sumie
idąc dalej dla \(\displaystyle{ n=7}\) ilość podzbiorów wynosi \(\displaystyle{ 8}\) z kolei maksymalna suma wynosi \(\displaystyle{ 18}\) co daje nam \(\displaystyle{ 19}\) elementów czyli nie ma takich dwóch pozdbiorów które dałyby nam tą samą sumę co się zgadza
Teraz rozumiem. Bardzo dziękuje
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Zasada szufladkowania Dirichleta - dwie identyczne sumy
Nie tak do końca. Twierdzenie działa tylko w jedną stronę. Tutaj pozostaje Ci wypisać wszystkie wyniki. Dla zbioru \(\displaystyle{ A=\{1,2,3 \}}\) wszystkich podzbiorów jest \(\displaystyle{ 8}\), ale weź sobie zbiory \(\displaystyle{ \{3 \},\{1,2\}}\). Suma jest taka sama.idąc dalej dla n=7 ilość podzbiorów wynosi 8 z kolei maksymalna suma wynosi 18 co daje nam 19 elementów czyli nie ma takich dwóch podzbiorów które dałyby nam tą samą sumę co się zgadza
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Zasada szufladkowania Dirichleta - dwie identyczne sumy
W jedną stronę ? W sensie jeśli miejsc jest więcej niż sum to udowadniam, że conajmiej 2 mają ta samą sume, ale jak ilość miejsc jest mniejsza niż ilość sum to wcale nie znaczy, że dwa podzbiory nie mogą mieć takiej samej sumy ?
to trochę komplikuje, ale czy to twierdzenie nie powinno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie ?
to trochę komplikuje, ale czy to twierdzenie nie powinno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie ?
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Zasada szufladkowania Dirichleta - dwie identyczne sumy
Ad. 1. Dokładnie to znaczy. Jak widać podałem też prosty przykład, że to w drugą stronę nie działa.