kombinacje bez powtórzeniami

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
fryxjer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 27 lis 2006, o 22:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Raciborz
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 23 razy

kombinacje bez powtórzeniami

Post autor: fryxjer »

W sezonie rozegrano 306 meczy, każdy z każdym grał dwa razy, ile jest drużyn w lidze?
robię tak:
\(\displaystyle{ C^{2}_{n}= \frac{306}{2}}\)
Dobrze? Gdzie C to kombinacja bez powtórzeń
Awatar użytkownika
Vieshieck
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 19 cze 2007, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 59 razy

kombinacje bez powtórzeniami

Post autor: Vieshieck »

I zapewne wyjdzie 153 drużyny?

ja bym liczył tak:

n - liczba drużyn

\(\displaystyle{ 306 = 2 \cdot \frac{n \cdot (n-1)}{2}}\)
i dalej wyjdzie równanie kwadratowe

wyszło mi na koniec 18 drużyn.
Awatar użytkownika
fryxjer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 27 lis 2006, o 22:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Raciborz
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 23 razy

kombinacje bez powtórzeniami

Post autor: fryxjer »

wyjdzie na to samo
Spoko dzięki
ODPOWIEDZ