Dana jest funkcja \(\displaystyle{ a(n,k)~dla~0 \le n~i~0 \le k \le n}\):
\(\displaystyle{ a(n,0)=1}\)
\(\displaystyle{ a(n,n)=(-1)^{n} n!}\)
\(\displaystyle{ a(n,k)=a(n-1,k)-k \cdot a(n-1,k-1)}\)
Wyznaczyć wzór \(\displaystyle{ a(n,k)=?}\)
funkcja 2 zmiennych - z postaci rekurencyjnej do ogolnej
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
funkcja 2 zmiennych - z postaci rekurencyjnej do ogolnej
Jak sobie rozpiszesz wartości tej funkcji dla \(\displaystyle{ n=0,1,2,3,4,5}\) to dostajesz:
\(\displaystyle{ 1\\
1 \ -1\\
1 \ -2 \ \ 2\\
1 \ -3 \ \ 6 \ \ -6\\
1 \ -4 \ 12 \ -24 \ \ 24\\
1 \ -5 \ 20 \ -60 \ 120 \ -120\\}\)
Teraz rozpisujesz sobie kolejne silnie:
\(\displaystyle{ 0!=1\\
1!=1\\
2!=2\\
3!=6\\
4!=24\\
5!=120}\)
A teraz zauważasz już szukany wzór:
\(\displaystyle{ a(n,k)=(-1) ^{k} \frac{n!}{(n-k)!}}\)
\(\displaystyle{ 1\\
1 \ -1\\
1 \ -2 \ \ 2\\
1 \ -3 \ \ 6 \ \ -6\\
1 \ -4 \ 12 \ -24 \ \ 24\\
1 \ -5 \ 20 \ -60 \ 120 \ -120\\}\)
Teraz rozpisujesz sobie kolejne silnie:
\(\displaystyle{ 0!=1\\
1!=1\\
2!=2\\
3!=6\\
4!=24\\
5!=120}\)
A teraz zauważasz już szukany wzór:
\(\displaystyle{ a(n,k)=(-1) ^{k} \frac{n!}{(n-k)!}}\)