Postać jawna ciągu rekurencyjnego
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 2 gru 2012, o 17:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 9 razy
Postać jawna ciągu rekurencyjnego
Jak zapisać postać jawną Ciągu zapisanego rekurencyjnie
dla \(\displaystyle{ n \ge 2}\)
a) \(\displaystyle{ a_{1} = 2
a _{n} =5 a_{n-1}}\)
dla \(\displaystyle{ n \ge 2}\)
a) \(\displaystyle{ a_{1} = 2
a _{n} =5 a_{n-1}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 2 gru 2012, o 17:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 9 razy
Postać jawna ciągu rekurencyjnego
To rozumiem, ale jak zapisać postać jawną tego ciągu. Bo to raczej nie jest tak jak w równaniach rekurencynych (z s1 i s2 )
a nie wiem cóż z tym zrobić - choć pewnie utrudniam sobie zadanie)
a nie wiem cóż z tym zrobić - choć pewnie utrudniam sobie zadanie)
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 2 gru 2012, o 17:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 9 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 2 gru 2012, o 17:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 9 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 2 gru 2012, o 17:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 9 razy
Postać jawna ciągu rekurencyjnego
Teoretycznie pewnie można by jakoś wyliczyć ale ja nie widzę tam tego
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Postać jawna ciągu rekurencyjnego
Nic nie trzeba liczyć.
Masz \(\displaystyle{ a_{n}=5a_{n-1}}\) stąd \(\displaystyle{ q=5}\).
Jak nie widzisz, to patrz na to:
\(\displaystyle{ a_1=2\\
a_2=5\cdot 2\\
a_3=5\cdot 5\cdot 2=5^2\cdot 2\\
a_4=5\cdot 5^2\cdot 2=5^3\cdot 2\\
\vdots\\
a_n=2\cdot 5^{n-1}}\)
Masz \(\displaystyle{ a_{n}=5a_{n-1}}\) stąd \(\displaystyle{ q=5}\).
Jak nie widzisz, to patrz na to:
\(\displaystyle{ a_1=2\\
a_2=5\cdot 2\\
a_3=5\cdot 5\cdot 2=5^2\cdot 2\\
a_4=5\cdot 5^2\cdot 2=5^3\cdot 2\\
\vdots\\
a_n=2\cdot 5^{n-1}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 2 gru 2012, o 17:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 9 razy