Funkcje tworzące
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 6 lut 2013, o 12:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
Funkcje tworzące
Niech \(\displaystyle{ a_n=5^n-3 \cdot 2^n +1}\) i mam wyznaczyć postać funkcji tworzącej dla ciągu \(\displaystyle{ S_n}\)
\(\displaystyle{ S_n= \sum\limits_{n=0}7(n-k)a_k}\).Proszę o pomoc
\(\displaystyle{ S_n= \sum\limits_{n=0}7(n-k)a_k}\).Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 6 lut 2013, o 16:05 przez hulahulabula, łącznie zmieniany 3 razy.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Funkcje tworzące
Zacznij od wyznaczenia postaci funkcji tworzącej ciągu \(\displaystyle{ a_n}\). Powiedzmy, jest to \(\displaystyle{ f=f(x)}\).
Następnie znajdź funkcję tworzącą ciągu \(\displaystyle{ b_n=7n}\), niech to będzie \(\displaystyle{ g=g(x)}\).
Teraz \(\displaystyle{ h(x)=f(x)g(x)}\) jest funkcją tworzącą ciągu \(\displaystyle{ S_n}\) z własności splotu szeregów.
Następnie znajdź funkcję tworzącą ciągu \(\displaystyle{ b_n=7n}\), niech to będzie \(\displaystyle{ g=g(x)}\).
Teraz \(\displaystyle{ h(x)=f(x)g(x)}\) jest funkcją tworzącą ciągu \(\displaystyle{ S_n}\) z własności splotu szeregów.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 6 lut 2013, o 12:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
Funkcje tworzące
czyli jak??
jak policzylam funkcje tworzacą dla a_n czyli:
\(\displaystyle{ a_n= \frac{1}{1-5x} - \frac{3}{1-2x} + \frac{1}{1-x}}\)
i teraz osobno dla \(\displaystyle{ b_n=7n}\) ??
i pozniej to pomnożyc oba (\(\displaystyle{ a_n}\) i \(\displaystyle{ b_n}\)) i to juz jest moje \(\displaystyle{ S_n}\)??
-- 6 lut 2013, o 15:57 --
jak mam wyznaczyc w ogole funkcje tworzącą dla \(\displaystyle{ 7n}\)??
jak policzylam funkcje tworzacą dla a_n czyli:
\(\displaystyle{ a_n= \frac{1}{1-5x} - \frac{3}{1-2x} + \frac{1}{1-x}}\)
i teraz osobno dla \(\displaystyle{ b_n=7n}\) ??
i pozniej to pomnożyc oba (\(\displaystyle{ a_n}\) i \(\displaystyle{ b_n}\)) i to juz jest moje \(\displaystyle{ S_n}\)??
-- 6 lut 2013, o 15:57 --
jak mam wyznaczyc w ogole funkcje tworzącą dla \(\displaystyle{ 7n}\)??
Ostatnio zmieniony 8 lut 2013, o 15:22 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Funkcje tworzące
Przeczytaj jeszcze raz to, co napisałem. Tam są wszystkie niezbędne informacje potrzebne do wyznaczenia funkcji tworzącej ciągu \(\displaystyle{ S_n}\).
A jak wyznaczyć funkcję tworzącą dla \(\displaystyle{ b_n=7n}\)? Takie rzeczy to podstawa, musiało być na ćwiczeniach.
Na wszelki wypadek podam wzór...
\(\displaystyle{ \frac{1}{(1-x)^{m+1}}=\sum\limits_{n=0}^{+\infty}{m+n\choose n}x^n}\)
Albo wykorzystaj pochodne.
A jak wyznaczyć funkcję tworzącą dla \(\displaystyle{ b_n=7n}\)? Takie rzeczy to podstawa, musiało być na ćwiczeniach.
Na wszelki wypadek podam wzór...
\(\displaystyle{ \frac{1}{(1-x)^{m+1}}=\sum\limits_{n=0}^{+\infty}{m+n\choose n}x^n}\)
Albo wykorzystaj pochodne.
- vpprof
- Użytkownik
- Posty: 492
- Rejestracja: 11 paź 2012, o 11:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 64 razy
Funkcje tworzące
F.t. dla ciągu \(\displaystyle{ b_n=7n}\) to \(\displaystyle{ \frac{7x}{\left( 1-x\right)^2 }}\) nie trzeba nic liczyć, tylko nie bardzo rozumiem tę sumę we wzorze na \(\displaystyle{ S_n= \sum\limits_{n=0}7(n-k)a_k}\), tzn. nie rozumiem tego \(\displaystyle{ k}\), ale z tego co mówi yorgin to
\(\displaystyle{ S_n=\left( \frac{1}{1-5x} - \frac{3}{1-2x} + \frac{1}{1-x}\right) \left( \frac{7x}{\left( 1-x\right)^2 }\right)}\)
i dalej to poupraszczać.
Tak?
\(\displaystyle{ S_n=\left( \frac{1}{1-5x} - \frac{3}{1-2x} + \frac{1}{1-x}\right) \left( \frac{7x}{\left( 1-x\right)^2 }\right)}\)
i dalej to poupraszczać.
Tak?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Funkcje tworzące
Nie rozumiesz, dlatego że powinno być poprawnie
\(\displaystyle{ S_n=\sum\limits_{k=0}^n7(n-k)a_k}\)
Jako że znam się trochę na tym, od razu zrozumiałem zapis. Niestety nie każdy potrafi...
\(\displaystyle{ S_n=\sum\limits_{k=0}^n7(n-k)a_k}\)
Jako że znam się trochę na tym, od razu zrozumiałem zapis. Niestety nie każdy potrafi...
Tak to będzie.\(\displaystyle{ S_n=\left( \frac{1}{1-5x} - \frac{3}{1-2x} + \frac{1}{1-x}\right) \left( \frac{7x}{\left( 1-x\right)^2 }\right)}\)
- vpprof
- Użytkownik
- Posty: 492
- Rejestracja: 11 paź 2012, o 11:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 64 razy
Funkcje tworzące
yorgin, jak znasz się na f-cjach tworzących, to może zerknąłbyś na ten wątek? https://www.matematyka.pl/309420.htm
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 6 lut 2013, o 12:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa