Indukcja matematyczna

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Dziubasek123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 2 gru 2012, o 17:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 9 razy

Indukcja matematyczna

Post autor: Dziubasek123 »

Mam otóż taki problem, że jako tako wiem jak indukcyjnie dowód zapisać,
lecz nie mam pojęcia jak go udowodnić.
Np.
Udowodnić, że:
\(\displaystyle{ 2^{n} \le n!

dla n \ge 4}\)


w takim razie ja mam:

\(\displaystyle{ 1.

2^{4} \le 4!

16 \le 24

OK!

2. Założenia:

2^{n} \le n!

Teza:

2^{n+1} \le (n+1)!}\)


I co z tym dalej począć?
Ostatnio zmieniony 6 lut 2013, o 11:53 przez Dziubasek123, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Indukcja matematyczna

Post autor: yorgin »

\(\displaystyle{ 2^{n+1}=2^n\cdot 2\leq |\mbox{Założenie}|\leq n!\cdot 2 \leq n! \cdot (n+1)=(n+1)!}\)
Dziubasek123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 2 gru 2012, o 17:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 9 razy

Indukcja matematyczna

Post autor: Dziubasek123 »

A skąd się wzięło

\(\displaystyle{ 2 \cdot n! ?????}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Indukcja matematyczna

Post autor: yorgin »

Przecież napisałem, że korzystam z założenia, i ograniczam \(\displaystyle{ 2^n}\) przez \(\displaystyle{ n!}\). Dwójkę zachowuję.
Dziubasek123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 2 gru 2012, o 17:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 9 razy

Indukcja matematyczna

Post autor: Dziubasek123 »

Zrozumiałam!
Dzięki!
ODPOWIEDZ