obliczyć na ile sposobów

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
maorycy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 9 paź 2009, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdnik
Podziękował: 4 razy

obliczyć na ile sposobów

Post autor: maorycy »

Obliczyć dowolną metodą na ile sposobów można rozmieścić 6 różnych przedmiotów w 6 ponumerowanych pudełkach, jeśli dokładnie jedno pudełko jest puste.
Awatar użytkownika
vpprof
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 492
Rejestracja: 11 paź 2012, o 11:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 64 razy

obliczyć na ile sposobów

Post autor: vpprof »

Jeśli jedno jest puste, to jedno musi zawierać 2 przedmioty.

Sposobów na wybranie pustego pudełka jest \(\displaystyle{ {6 \choose 1}}\).

Sposobów na wybranie pudełka mającego zawierać 2 przedmioty jest \(\displaystyle{ {5 \choose 1}}\).

Sposobów na wybranie 2 przedmiotów do tego pudełka jest \(\displaystyle{ {6 \choose 2}}\).

Sposobów na włożenie reszty przedmiotów do pudełek jest \(\displaystyle{ 4!}\).

Razem: \(\displaystyle{ {6 \choose 1} \cdot {5 \choose 1} \cdot {6 \choose 2} \cdot 4!=2160}\).
ODPOWIEDZ