karty wszystkich kolorow

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
Gogeta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 228
Rejestracja: 18 sie 2011, o 12:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 79 razy
Pomógł: 3 razy

karty wszystkich kolorow

Post autor: Gogeta »

Na ile sposobow z talii 52 kart mozna wybrac 10 kart tak, aby znalazly sie tam karty wszystkich kolorow?


Czy to bedzie \(\displaystyle{ {13 \choose 1} \cdot {13 \choose 1} \cdot {13 \choose 1} \cdot {13 \choose 1} \cdot {48 \choose 6}}\)?
Pancernik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 634
Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 143 razy

karty wszystkich kolorow

Post autor: Pancernik »

tak
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

karty wszystkich kolorow

Post autor: yorgin »

Nie.

Taki wybór dubluje następującą sytuację (jak również mnóstwo innych):

1. Wybieram wszystkie króle na początku, a potem dobieram 4 asy i 2 damy.
2. Wybieram 4 asy, potem wszystkie króle i 2 damy takie, jak wcześniej.

W świetle przedstawionego schematu dokonałem dwóch różnych wyborów (każdy liczony osobno) dwóch takich samych układów.
Pancernik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 634
Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 143 razy

karty wszystkich kolorow

Post autor: Pancernik »

yorgin, jesteś pewien? Bo mi się wydaje, że jest ok.
julkap
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 3 lut 2013, o 20:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

karty wszystkich kolorow

Post autor: julkap »

a co powiecie na:
\(\displaystyle{ {52 \choose 10}-{39 \choose 10}}\)
od wszystkich wyborów 10 kart z talii odejmiemy te, w których wybierzemy karty co najwyżej 3 kolorów?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

karty wszystkich kolorow

Post autor: yorgin »

Wyboru co najwyżej trzech kolorów nie dokonujemy jednoznacznie. Istnieją 4 możliwości wyboru dokładnie 3 kolorów.
ODPOWIEDZ