Permutacja bez powtórzeń.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Krzychuwasik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 214
Rejestracja: 15 paź 2011, o 12:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy

Permutacja bez powtórzeń.

Post autor: Krzychuwasik »

Na ile sposobów może ustawić się w szeregu grupa 5 chłopców i 5 dziewcząt, tak aby dwie osoby tej samej płci nie stały obok siebie?

Odpowiedź jest:\(\displaystyle{ 2 \cdot 5! \cdot 5!}\). Rozumiem dlaczego jest \(\displaystyle{ 5! \cdot 5!}\) ale czemu jest jeszcze razy \(\displaystyle{ 2}\)?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Permutacja bez powtórzeń.

Post autor: yorgin »

Dlatego, że pierwsza od lewej osoba może być albo chłopcem, albo dziewczyną.
ODPOWIEDZ