Postać iloczynowa liczby

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Tesla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 15 kwie 2010, o 18:51
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Postać iloczynowa liczby

Post autor: Tesla »

Witam!
Mam problem z rozwiązaniem dwóch zadań z kombinatoryki, oto ich treści:

1. Na ile sposobów można przedstawić liczbę \(\displaystyle{ 30030}\) w postaci \(\displaystyle{ abc}\), gdzie \(\displaystyle{ a,b,c \in N}\) oraz \(\displaystyle{ 1<a<b<c}\). Wskazówka: \(\displaystyle{ 30030=2 \cdot 3 \cdot 5 \cdot 7 \cdot 11 \cdot 13}\).
Tutaj mój pomysł to liczby stirlinga II rodzaju-> S(6,3), ale rozwiązania nie jestem pewien, bardzo proszę o potwierdzenie/ zaprzeczenie

2.Ile jest różnych liczb naturalnych większych od 1 i mniejszych od 121,które nie są podzielne przez kwadrat żadnej liczby pierwszej?

Z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki,
Tesla
Ostatnio zmieniony 30 sty 2013, o 18:12 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
krzeslo789
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 14 sty 2013, o 14:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dom
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5 razy

Postać iloczynowa liczby

Post autor: krzeslo789 »

W pierwszym raczej masz rację

w drugim wystarczy żeby nie dzieliły się przez:

\(\displaystyle{ 4,9,25,49}\)
ODPOWIEDZ