Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
-
Rosee1993
- Użytkownik
- Posty: 113
- Rejestracja: 12 lis 2012, o 23:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 32 razy
Post
autor: Rosee1993 »
Dany jest ciąg liczb rzeczywistych \(\displaystyle{ a_{1},a_{2},...}\) Ciąg ten spełnia nierówności
\(\displaystyle{ a_{i+j} \le a_{i}+a_{j}}\),
dla wszystkich indeksów\(\displaystyle{ i,j \in \mathbb{N}_{+}}\). Udowodnij, że
\(\displaystyle{ a_{1}+ \frac{a_{2}}{2} + \frac{a_{3}}{3}+....+ \frac{a_{n}}{n} \ge a_{n}}\),
dla każdego\(\displaystyle{ n\in \mathbb{N}_{+}}\)
-
Qń
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Post
autor: Qń »
230772.htm
Zadanie 32 - przyjrzyj się postom na jego temat.
Q.