Indukcja matematyczna

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Rosee1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 12 lis 2012, o 23:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 32 razy

Indukcja matematyczna

Post autor: Rosee1993 »

Udowodnić, że dla każdego \(\displaystyle{ n\in \mathbb{N}}\) istnieją takie liczby \(\displaystyle{ a,b,c \in \mathbb{N}}\), że

\(\displaystyle{ a^2+b^2+c^2=14^n}\)

(wskazówka:\(\displaystyle{ 1^2+2^2+3^2=14}\) oraz \(\displaystyle{ 4^2+6^2+12^2=14^2}\)
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Indukcja matematyczna

Post autor: Kartezjusz »

Skąd to zadanie?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Indukcja matematyczna

Post autor: yorgin »

Wskazówka nr 2.

Wykaż indukcyjnie, że jeśli \(\displaystyle{ n}\) jest parzyste i \(\displaystyle{ a^2+b^2+c^2=14^n}\), to istnieją \(\displaystyle{ d,e,f,}\) takie że \(\displaystyle{ d^2+e^2+f^2=14^{n+2}}\).
Wykaż to samo w przypadku, gdy \(\displaystyle{ n}\) jest nieparzyste.
ODPOWIEDZ