Czy mógłby ktoś "przetłumaczyć " te zdanie na jezyk kwatyfikatorow i je zaprzeczyc a pozniej spowrotem na jezyk potoczny:
Jesli w Warszawie pada deszcz to istenieje pies taki że każdy kot który się go boi,je myszy
i jeszcze poprosiłby o pomoc w roziwzaniu tego zadania:
znajdz funkcje odwrotną do:
\(\displaystyle{ y= \frac{3x+1}{1-x}}\)
Kwatyfikatory ,negacja zdania
- Vieshieck
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 19 cze 2007, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 59 razy
Kwatyfikatory ,negacja zdania
\(\displaystyle{ y= \frac{3x+1}{1-x}}\)
\(\displaystyle{ y= - \frac{3x+1}{x-1}}\)
\(\displaystyle{ y= - \frac{3x-3+4}{x-1}}\)
\(\displaystyle{ y= - \frac{3x-3}{x-1} - \frac{4}{x-1}}\)
\(\displaystyle{ y= - 3 - \frac{4}{x-1}}\)
\(\displaystyle{ y+3= - \frac{4}{x-1}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{y+3} = - \frac{x-1}{4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{4}{y+3} = - (x-1)}\)
\(\displaystyle{ - \frac{4}{y+3} = (x-1)}\)
\(\displaystyle{ - \frac{4}{y+3} +1 = x}\)
a więc funkcja odwrotna to \(\displaystyle{ f(y)= - \frac{4}{y+3} +1}\)
\(\displaystyle{ y= - \frac{3x+1}{x-1}}\)
\(\displaystyle{ y= - \frac{3x-3+4}{x-1}}\)
\(\displaystyle{ y= - \frac{3x-3}{x-1} - \frac{4}{x-1}}\)
\(\displaystyle{ y= - 3 - \frac{4}{x-1}}\)
\(\displaystyle{ y+3= - \frac{4}{x-1}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{y+3} = - \frac{x-1}{4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{4}{y+3} = - (x-1)}\)
\(\displaystyle{ - \frac{4}{y+3} = (x-1)}\)
\(\displaystyle{ - \frac{4}{y+3} +1 = x}\)
a więc funkcja odwrotna to \(\displaystyle{ f(y)= - \frac{4}{y+3} +1}\)