wyznaczyć przeciwobraz zbioru \(\displaystyle{ G={1,3}}\) w przekształceniu \(\displaystyle{ f:N->N}\) określonym poniżej:
f(x) jest największą liczbą nieparzystą mniejszą lub równą x
Jak to się rozwiązuje ? w opdowiedzi jest 1,2,3,4 i jak rozumieć zapis \(\displaystyle{ N->N}\)? i jak np \(\displaystyle{ N->N^3}\)
Przeciw obraz problem
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 14 sty 2013, o 14:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dom
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5 razy
Przeciw obraz problem
O tym wiedziałem z książki , moje pytanie jak do tego dojść i co np oznacza \(\displaystyle{ N->N^3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 14 sty 2013, o 14:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dom
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5 razy
Przeciw obraz problem
to jest funkcja , która liczbie naturalnej przyporządkowuje trójkę liczb naturalnych np:
\(\displaystyle{ f(n)=(n,2n-1,n^{2})}\)
\(\displaystyle{ f(n)=(n,2n-1,n^{2})}\)