Wyznacz funkcje tworzaca
- Gogeta
- Użytkownik
- Posty: 228
- Rejestracja: 18 sie 2011, o 12:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 79 razy
- Pomógł: 3 razy
Wyznacz funkcje tworzaca
Wyznacz funkcje tworzaca \(\displaystyle{ f(x)= \sum_{n \ge 0}^{}a_nx^n}\)
ciagu \(\displaystyle{ a_n= \sum_{k=0}^{n}k3^k}\) prosiłbym o sprawdzenie mojego rozwiazania.
Najpierw policzylem postac zwarta sumy \(\displaystyle{ a_n= \sum_{k=0}^{n}k3^k}\)
wyszło mi \(\displaystyle{ a_k= \frac{3}{2} \cdot k3^k- \frac{3}{4} \cdot 3^k+ \frac{3}{4}}\)
teraz wsadzilem ten ciag do funkcji tworzacej
\(\displaystyle{ f(x)= \sum_{k \ge 0}^{}(\frac{3}{2} \cdot k3^k- \frac{3}{4} \cdot 3^k+ \frac{3}{4})x^n = \frac{3}{2} \sum_{k=0}^{ \infty }k3^kx^k - \frac{3}{4} \sum_{k=0}^{ \infty }3^kx^k+ \frac{3}{4} \sum_{k=0}^{ \infty }x^k}\)
No i teraz funckja tworzaca to:
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{ \frac{9x}{2} }{(1-3x)^2} - \frac{ \frac{3}{4} }{1-3x} + \frac{ \frac{3}{4} }{1-x}}\)
Dobrze to jest?
ciagu \(\displaystyle{ a_n= \sum_{k=0}^{n}k3^k}\) prosiłbym o sprawdzenie mojego rozwiazania.
Najpierw policzylem postac zwarta sumy \(\displaystyle{ a_n= \sum_{k=0}^{n}k3^k}\)
wyszło mi \(\displaystyle{ a_k= \frac{3}{2} \cdot k3^k- \frac{3}{4} \cdot 3^k+ \frac{3}{4}}\)
teraz wsadzilem ten ciag do funkcji tworzacej
\(\displaystyle{ f(x)= \sum_{k \ge 0}^{}(\frac{3}{2} \cdot k3^k- \frac{3}{4} \cdot 3^k+ \frac{3}{4})x^n = \frac{3}{2} \sum_{k=0}^{ \infty }k3^kx^k - \frac{3}{4} \sum_{k=0}^{ \infty }3^kx^k+ \frac{3}{4} \sum_{k=0}^{ \infty }x^k}\)
No i teraz funckja tworzaca to:
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{ \frac{9x}{2} }{(1-3x)^2} - \frac{ \frac{3}{4} }{1-3x} + \frac{ \frac{3}{4} }{1-x}}\)
Dobrze to jest?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Wyznacz funkcje tworzaca
Jest dobrze.
Ale jest bardzo źle policzone. Ewidentnie nie tak to zadanie należało zrobić.
Moje króciutkie rozwiązanie:
Funkcją tworzącą ciągu \(\displaystyle{ b_n=n3^n}\) jest funkcja \(\displaystyle{ \frac{3x}{(1-3x)^2}}\) (można to w 3 linijkach wyprowadzić). Zatem funkcją tworzącą ciągu \(\displaystyle{ a_n}\) jest po prostu iloczyn
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{3x}{(1-3x)^2}\cdot\frac{1}{1-x}}\)
Ale jest bardzo źle policzone. Ewidentnie nie tak to zadanie należało zrobić.
Moje króciutkie rozwiązanie:
Funkcją tworzącą ciągu \(\displaystyle{ b_n=n3^n}\) jest funkcja \(\displaystyle{ \frac{3x}{(1-3x)^2}}\) (można to w 3 linijkach wyprowadzić). Zatem funkcją tworzącą ciągu \(\displaystyle{ a_n}\) jest po prostu iloczyn
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{3x}{(1-3x)^2}\cdot\frac{1}{1-x}}\)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Wyznacz funkcje tworzaca
To jest podstawowa własność funkcji tworzących:
Jeśli
\(\displaystyle{ f(x)=\sum\limits_{n=0}^{\infty}a_nx^n\\
g(x)=\sum\limits_{n=0}^{\infty}b_nx^n}\)
to
\(\displaystyle{ f(x)g(x)=\sum\limits_{n=0}^{\infty}\left(\sum\limits_{k=0}^na_kb_{n-k}\right)x^n}\)
W tym zadaniu \(\displaystyle{ b_n=1}\)
Jeśli
\(\displaystyle{ f(x)=\sum\limits_{n=0}^{\infty}a_nx^n\\
g(x)=\sum\limits_{n=0}^{\infty}b_nx^n}\)
to
\(\displaystyle{ f(x)g(x)=\sum\limits_{n=0}^{\infty}\left(\sum\limits_{k=0}^na_kb_{n-k}\right)x^n}\)
W tym zadaniu \(\displaystyle{ b_n=1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 127.0.0.1
- Podziękował: 16 razy
Wyznacz funkcje tworzaca
Chciałbym odświeżyć ten temat, mam nadzieję że to nie problem. W razie czego prosiłbym o np. przeniesienie do nowego wątku.
Moje pytanie dotyczy tego fragmentu:
Moje pytanie dotyczy tego fragmentu:
No właśnie jak to wyprowadzić? Proszę o rozwiązanie lub chociaż wskazówkę.Funkcją tworzącą ciągu \(\displaystyle{ b_n=n3^n}\) jest funkcja \(\displaystyle{ \frac{3x}{(1-3x)^2}}\) (można to w 3 linijkach wyprowadzić).
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Wyznacz funkcje tworzaca
Masz
\(\displaystyle{ \sum\limits_{n=0}^\infty 3^nx^n=\frac{1}{1-3x}}\).
Wystarczy teraz zróżniczkować i pomnożyć przez \(\displaystyle{ x}\) obustronnie.
\(\displaystyle{ \sum\limits_{n=0}^\infty 3^nx^n=\frac{1}{1-3x}}\).
Wystarczy teraz zróżniczkować i pomnożyć przez \(\displaystyle{ x}\) obustronnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 127.0.0.1
- Podziękował: 16 razy
Wyznacz funkcje tworzaca
Dlaczego? Co ma w ogóle \(\displaystyle{ \sum\limits_{n=0}^\infty 3^nx^n}\) do \(\displaystyle{ \sum\limits_{n=0}^\infty n3^nx^n}\), bo przecież to mamy obliczyć?yorgin pisze:Wystarczy teraz zróżniczkować i pomnożyć przez x obustronnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 127.0.0.1
- Podziękował: 16 razy
Wyznacz funkcje tworzaca
Dobrze. Faktycznie wyszło poprawnie, ale dlaczego akurat w ten sposób miałem to zrobić? Skąd to się wzięło? Miałem obliczyć \(\displaystyle{ \sum\limits_{n=0}^\infty n3^nx^n}\), a zrobiłem to różniczkując i mnożąc przez \(\displaystyle{ x}\) funkcję tworzącą zupełnie innego ciągu. Tego nie rozumiem.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Wyznacz funkcje tworzaca
A co w tym dziwnego? Startujemy od funkcji tworzącej znanego ciągu i wykonując operację na niej otrzymujemy inną funkcję tworzącą innego ciągu. Taki zabieg jest często stosowany. I jak widać jest też skuteczny.
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 127.0.0.1
- Podziękował: 16 razy
Wyznacz funkcje tworzaca
Nie wiem skąd wiadomo, że to co nam wyszło po tych operacjach, czyli \(\displaystyle{ \frac{3x}{(1-3x)^2}}\) jest akurat funkcją tworzącą ciągu \(\displaystyle{ n3^n}\).A co w tym dziwnego?