Cześć.
Oznaczmy \(\displaystyle{ H_n = 1 + \frac{1}{2} + \ldots + \frac{1}{n}}\).
Policzyć sumę \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{H_n}{2^n}}\)
Suma, l. harmoniczne, potęgi dwójki
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 14 sty 2013, o 14:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dom
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5 razy
Suma, l. harmoniczne, potęgi dwójki
Wygląda na to że powinno wyjść:
\(\displaystyle{ \ln (4)}\)
\(\displaystyle{ \ln (4)}\)
Ostatnio zmieniony 30 sty 2013, o 23:26 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.