Ile jest ciągów?

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
kordi1221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 4 gru 2012, o 11:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 77 razy

Ile jest ciągów?

Post autor: kordi1221 »

Niech \(\displaystyle{ X = \{ 0;1;2;3;4;5;6;7;8;9 \}}\) będzie zbiorem cyfr systemu dziesiętnego.

Ile jest wśród wszystkich ciągów takich, w których między \(\displaystyle{ 0}\) i \(\displaystyle{ 1}\) stoją dokładnie cztery cyfry?
Ostatnio zmieniony 28 sty 2013, o 11:44 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
krzeslo789
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 14 sty 2013, o 14:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dom
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5 razy

Ile jest ciągów?

Post autor: krzeslo789 »

No trzeba policzyć-- 28 sty 2013, o 19:53 --Rozumiem że ciągi tworzymy z elementów zbioru \(\displaystyle{ X}\)

\(\displaystyle{ {8\choose 4} \cdot 4! \cdot 2! \sum_{x=0}^{4} {4 \choose x} \cdot x! \cdot (4-x)!}\)
ODPOWIEDZ