Permutacje w zadaniach.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
angela1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 28 gru 2012, o 13:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tu i tam
Podziękował: 2 razy

Permutacje w zadaniach.

Post autor: angela1992 »

\(\displaystyle{ \alpha = (2,3,9,1,5,4,8,7,6)}\)

\(\displaystyle{ \alpha= {123456789 \choose 239154876}}\)
obliczyć:

1)cykle
2)inwersje
3)znak
4)transpozycje
5)transpozycje elementów sąsiednich
6)wektor inwersji
7)rząd

1) \(\displaystyle{ \alpha = (1,2,3,9,6,4),(5),(7,8)}\)

2) \(\displaystyle{ \alpha = (2,1),(3,1),(9,1),(9,5),(9,4),(9,8),(9,7),(9,6),(5,4),(8,7),(8,6),(7,6)}\)

3) \(\displaystyle{ sgn(\alpha) = -1^{12} = 1}\)

4) \(\displaystyle{ (7,8), (5)}\)

5) \(\displaystyle{ (1,2),(2,3),(3,9),(6,4),(6,9),(7,8)}\) --> parzysta

6)\(\displaystyle{ [0,1,2,0,3,3,5,5,5]}\)

7) \(\displaystyle{ NWW(6,1,2) = 12}\)\(\displaystyle{ rz(\alpha) = 12}\)?
ODPOWIEDZ