Fibonacci i dowód indukcyjnie.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
rNest
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 1 lis 2012, o 16:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 22 razy

Fibonacci i dowód indukcyjnie.

Post autor: rNest »

Mam kłopot z poniższym zadaniem:
Udowodnij przez indukcję, że :

\(\displaystyle{ 3|F _{4k}}\) dla każdego \(\displaystyle{ K \in N _{0}}\), gdzie \(\displaystyle{ F _{(n)}}\) jest ciągiem Fibonacciego.

Z prostymi zadaniami na podzielność sobie radzę, tutaj nie potrafię.
Awatar użytkownika
kristoffwp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 688
Rejestracja: 28 gru 2009, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko - Biała
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 88 razy

Fibonacci i dowód indukcyjnie.

Post autor: kristoffwp »

\(\displaystyle{ F_{4}=3 \Rightarrow 3|F_{4}}\).

Załóżmy, że dla pewnej liczby naturalnej \(\displaystyle{ k>1}\)
\(\displaystyle{ F_{4k}=3p, p\in\mathbb{N}}\).

\(\displaystyle{ F_{4(k+1)}=F_{4k+4}=F_{4k+3}+F_{4k+2}=F_{4k+2}+F_{4k+1}+F_{4k+1}+F_{4k}= F_{4k+1}+F_{4k}+F_{4k+1}+F_{4k+1}+F_{4k}=3(F_{4k+1}+2p)}\)

Zatem \(\displaystyle{ 3|F_{4(k+1)}}\)

Twierdzenie jest zatem prawdziwe dla \(\displaystyle{ k\in\mathbb{N}}\).
ODPOWIEDZ