Witam, mam problem z takim zadankiem:
Udowodnij, że jeżeli p jest dowolnym wielomianem stopnia n, to istnieją takie liczby rzeczywiste
\(\displaystyle{ a_{0},...a_{n} \in R}\) takie, że
\(\displaystyle{ \forall x \in R : p(x)=a_{n}x ^{ \frac{n}{} } +...+a_{1}x ^{ \frac{1}{} }+a_{0}}\)
dowód dotyczący wielomianu
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
dowód dotyczący wielomianu
Te współczynniki są równe:
\(\displaystyle{ a_i:=\frac{(\Delta^i p)(0)}{i!}}\)
Wystarczy brać kolejne ilorazy różnicowe wyjściowego wielomianu i uważnie przyglądać się współczynnikom.
\(\displaystyle{ a_i:=\frac{(\Delta^i p)(0)}{i!}}\)
Wystarczy brać kolejne ilorazy różnicowe wyjściowego wielomianu i uważnie przyglądać się współczynnikom.