Dowod niezaleznosci

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
profesorq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: 12 lut 2007, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 77 razy
Pomógł: 1 raz

Dowod niezaleznosci

Post autor: profesorq »

Udowodnij, że jeśli zdarzenia A,B i C są niezależne, to zdarzenia AuB i C także są niezależne
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3306
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

Dowod niezaleznosci

Post autor: max »

\(\displaystyle{ P((A\cup B)\cap C) = P((A\cap C)\cup (B \cap C)) = P(A \cap C) + P(B \cap C) - P(A\cap B\cap C) = P(A)\cdot P(C) + P(B)\cdot P(C) - P(A)\cdot P(B) P(C) = P(C)\cdot (P(A) + P(B) - P(A)\cdot P(B)) = P((A\cup B)\cdot P(C)}\)

[ Dodano: 22 Marzec 2007, 23:44 ]
na początku skorzystałem z rozdzielności iloczynu zbiorów względem ich sumy, a dalej z założenia o niezależności
profesorq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: 12 lut 2007, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 77 razy
Pomógł: 1 raz

Dowod niezaleznosci

Post autor: profesorq »

spoko rozwiązanie dzięki
ODPOWIEDZ