Witam.
Oblicz ile jest wszystkich ciągów długości \(\displaystyle{ 8}\), złożonych z liter \(\displaystyle{ a,b,c}\) w których występuje co najmniej jedno \(\displaystyle{ a}\), co najmniej jedno \(\displaystyle{ b}\) i co najmniej jedno \(\displaystyle{ c}\).
Próbowałem to zrobić i wyszło mi \(\displaystyle{ 3^5 \cdot 3!}\), ale nie jestem pewny odpowiedzi.
Ilosc ciągów długości 8 z liter a,b,c
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 5 lis 2012, o 14:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 1 raz
Ilosc ciągów długości 8 z liter a,b,c
Ostatnio zmieniony 18 sty 2013, o 18:24 przez pyzol, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1371
- Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 14 razy
Ilosc ciągów długości 8 z liter a,b,c
Wydaje mi się, że to będzie
\(\displaystyle{ 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 3 ^{5}}\) albo
\(\displaystyle{ {8 \choose 3} \cdot 3! \cdot 3 ^{5}}\). Wynik jest ten sam.
\(\displaystyle{ 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 3 ^{5}}\) albo
\(\displaystyle{ {8 \choose 3} \cdot 3! \cdot 3 ^{5}}\). Wynik jest ten sam.
-
- Użytkownik
- Posty: 1841
- Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska :D
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 323 razy
Ilosc ciągów długości 8 z liter a,b,c
Ja bym tak to zrobił:
\(\displaystyle{ 3^8=6561}\) - wszystkich ciągów
\(\displaystyle{ 3\cdot2^8-3=765}\) - ciągów w których nie występują wszystkie trzy litery jednocześnie
Zatem szukanych jest \(\displaystyle{ 6561-765=5796}\)
\(\displaystyle{ 3^8=6561}\) - wszystkich ciągów
\(\displaystyle{ 3\cdot2^8-3=765}\) - ciągów w których nie występują wszystkie trzy litery jednocześnie
Zatem szukanych jest \(\displaystyle{ 6561-765=5796}\)