Witam! Znalazłem gdzieś takie zadanie na kartce napisane(nie mam odpowiedzi) i zastanawiam się w sumie ja kto zrobić.
Oblicz ile jest liczb naturalnych 4-cyfrowych, z których jedna cyfra jest parzysta a pozostałe nieparzyste.
Ja to robie tak:
I Gdy pierwsza parzysta to mamy: \(\displaystyle{ 4 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5}\)
\(\displaystyle{ 4}\) no bo \(\displaystyle{ 0}\) nie może być
II Gdy pierwsza nieparzysta to mamy: \(\displaystyle{ 5^{4}}\)
I tylko co teraz, koniec końców I lub II, a więc \(\displaystyle{ 4 \cdot 125 + 625}\) ?
Liczby naturalne czterocyfrowe, 1 parzysta reszta nie,
- Gawroon7
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 1 lis 2011, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sądecczyzna
- Podziękował: 3 razy
Liczby naturalne czterocyfrowe, 1 parzysta reszta nie,
Miało być " Gdy pierwsza nieparzysta " zamiast " Gdy druga parzysta ". Bo to przecież nie ma znaczenia. Zero może być dalej wszędzie.
-
- Użytkownik
- Posty: 1841
- Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska :D
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 323 razy
Liczby naturalne czterocyfrowe, 1 parzysta reszta nie,
I parzysta - \(\displaystyle{ 4\cdot5\cdot5\cdot5}\)
II parzysta - \(\displaystyle{ 5\cdot5\cdot5\cdot5}\)
III parzysta - \(\displaystyle{ 5\cdot5\cdot5\cdot5}\)
IV parzysta - \(\displaystyle{ 5\cdot5\cdot5\cdot5}\)
\(\displaystyle{ 4\cdot5^3+3\cdot5^4=}\)
II parzysta - \(\displaystyle{ 5\cdot5\cdot5\cdot5}\)
III parzysta - \(\displaystyle{ 5\cdot5\cdot5\cdot5}\)
IV parzysta - \(\displaystyle{ 5\cdot5\cdot5\cdot5}\)
\(\displaystyle{ 4\cdot5^3+3\cdot5^4=}\)