Ile jest liczb czterocyfrowych, które w zapisie dziesiętnym mają dwie liczby parzyste.
Moje rozwiązanie:
\(\displaystyle{ P \cdot P \cdot N \cdot N 4 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5=500\\
N \cdot N \cdot P \cdot P \to 5 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5=625\\
P \cdot N \cdot P \cdot N \to 4 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5=500\\
N \cdot P \cdot N \cdot P \to 5 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5=625\\}\)
\(\displaystyle{ 500+625+500+625=2250}\)
Ile jest liczb czterocyfrowych?
Ile jest liczb czterocyfrowych?
Ostatnio zmieniony 18 sty 2013, o 17:04 przez pyzol, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Proszę nie używać capslocka. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Proszę nie używać capslocka. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .