Korzystając ze wzoru Newtona, udowodnij, że jeśli n jest liczbą naturalną dodatnią, to
\(\displaystyle{ (^n_0)-(^n_1)+(^n_2)-...+(-1)^n(^n_n)=0}\)
Dowód ze wzoru Newtona
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7153
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1324 razy
Dowód ze wzoru Newtona
Symbol Newtona się wprowadza tak:
\(\displaystyle{ {n\choose k}}\)
\(\displaystyle{ {n\choose 0}-{n\choose 1}+...+(-1)^n{n\choose n}=\sum_{k=0}^n{n\choose k}1^{n-k}\cdot (-1)^k=(1-1)^n}\)
Kod: Zaznacz cały
{nchoose k}=
\(\displaystyle{ {n\choose 0}-{n\choose 1}+...+(-1)^n{n\choose n}=\sum_{k=0}^n{n\choose k}1^{n-k}\cdot (-1)^k=(1-1)^n}\)
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7153
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1324 razy
Dowód ze wzoru Newtona
A to co napisałem jest na poziomie liceumprofesorq pisze:a to jest na pozniomie liceum
\(\displaystyle{ \sum}\) to jest po prostu skrócony zapis sumy, coś o tym np. tu: