kombinatoryka zadania

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
error93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 13 sty 2013, o 14:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kolobrzeg

kombinatoryka zadania

Post autor: error93 »

witam, mam do zrobienia pare zadań na pracę kontrolną z jednym mam problem,a drugie nie wiem czy jest dobrze.

1. Trzech panów i dwie panie idą gęsiego na wycieczkę z tym, że ustawieni są na przemian: pan,pani,pan,pani,pan. Ile jest wszystkich możliwych ustawień.
2. Ile jest wszystkich liczb trzycyfrowych o niepowtarzających się cyfrach.

wyszło mi, że to będzie tak:
n=9x9x8=648
rafalpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2203
Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 526 razy

kombinatoryka zadania

Post autor: rafalpw »

Drugie jest dobrze policzone a jeśli chodzi o pierwsze to spójrz na to w ten sposób: Panowie mają ustalone miejsca i panie również, więc ustawienie zależy tylko od tego jak się między sobą poprzestawiają.
error93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 13 sty 2013, o 14:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kolobrzeg

kombinatoryka zadania

Post autor: error93 »

M1 K1 M2 K2 M3

męzczyzni:

1 2 3
1 3 2
2 1 3
2 3 1
3 1 2
3 2 1

kobiety:

1 2
2 1


mężczyźni mogą ustawić się na 3! sposobów, kobiety na 2!
3!*2! =12

możliwych ustawień jest 12, dobrze myśle ?
Ostatnio zmieniony 13 sty 2013, o 15:31 przez error93, łącznie zmieniany 1 raz.
rafalpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2203
Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 526 razy

kombinatoryka zadania

Post autor: rafalpw »

Tak.
error93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 13 sty 2013, o 14:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kolobrzeg

kombinatoryka zadania

Post autor: error93 »

dzięki za pomoc w rozwiązaniu
ODPOWIEDZ