Rownanie rekurencyjne.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
nowik1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 12 lis 2011, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: o-o
Podziękował: 23 razy

Rownanie rekurencyjne.

Post autor: nowik1991 »

Witam mam zadanie:

\(\displaystyle{ b_{0}=3}\)

\(\displaystyle{ b_{n+1}=5b_{n}+4^{n}}\)

Obliczenia:

\(\displaystyle{ f(x) = 3+ \sum_{n \ge 1}^{} (5b_{n}+4^{n})x^{n+1} = 3+ \sum_{n \ge 0}^{} (5b_{n})x^{n+1} + \sum_{n \ge 0}^{} (4^{n})x^{n+1} = 3+5xf(x)+ \frac{x}{1-4x}}\)

\(\displaystyle{ f(x)(1-5x)=3+ \frac{x}{1-4x} = \frac{3}{1-5x} + \frac{x}{(1-4x)(1-5x)} = \frac{4}{1-5x} - \frac{1}{1-4x} = 4 \cdot \sum_{n \ge 0}^{} (5x)^{n} - \sum_{n \ge 0}^{} (4x)^{n} = \sum_{n \ge 0}^{} (4 \cdot 5^{n}-4^{n})}\) <--- Pominąłem wcześniej rozkład na pierwiastki ale jak coś to mogę dopisać.

Więc odpowiedź \(\displaystyle{ a_{n} = 4 \cdot 5^{n}-4^{n}}\)

Proszę o sprawdzenie.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Rownanie rekurencyjne.

Post autor: yorgin »

Obliczenia się zgadzają, ale mam sporo uwag do zapisu.
\(\displaystyle{ f(x) = 3+ \sum_{n \ge 1}^{} (5b_{n}+4^{n})x^{n+1} = 3+ \sum_{n \ge 0}^{} (5b_{n})x^{n+1} + \sum_{n \ge 0}^{} (4^{n})x^{n+1} = 3+5xf(x)+ \frac{x}{1-4x}}\)
Winno być:
\(\displaystyle{ f(x) = 3+ \sum_{n \ge 1}^{} (5b_{n}+4^{n})x^{n} = 3+ \sum_{n \ge 0}^{} (5b_{n})x^{n+1} + \sum_{n \ge 0}^{} (4^{n})x^{n+1} = 3+5xf(x)+ \frac{x}{1-4x}}\)

Dalej:
\(\displaystyle{ f(x)(1-5x)=3+ \frac{x}{1-4x} = \frac{3}{1-5x} + \frac{x}{(1-4x)(1-5x)} = \frac{4}{1-5x} - \frac{1}{1-4x} = 4 \cdot \sum_{n \ge 0}^{} (5x)^{n} - \sum_{n \ge 0}^{} (4x)^{n} = \sum_{n \ge 0}^{} (4 \cdot 5^{n}-4^{n})}\)
Dobrze by było zapisać od razu, że \(\displaystyle{ f(x)=\ldots}\), oraz na końcu przy szeregach brakuje \(\displaystyle{ x^n}\).
ODPOWIEDZ