Dowód wzoru Segnera dla liczb Catalana

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
fart411
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 5 lut 2011, o 09:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: xaswq
Podziękował: 60 razy

Dowód wzoru Segnera dla liczb Catalana

Post autor: fart411 »

Udowodnić, że \(\displaystyle{ C_{0}=1}\) oraz \(\displaystyle{ C_{n+1}= \sum_{i=0}^{n} C_{i}C_{n-i}}\) dla \(\displaystyle{ n \ge 0}\)
Awatar użytkownika
epicka_nemesis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 419
Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 28 razy

Dowód wzoru Segnera dla liczb Catalana

Post autor: epicka_nemesis »

ten dowód Cię nie satysfakcjonuje?
ODPOWIEDZ