Ile jest kombinacji rozgrywek w Tysiącu?

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
MichalProg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 411
Rejestracja: 28 cze 2011, o 21:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 1 raz

Ile jest kombinacji rozgrywek w Tysiącu?

Post autor: MichalProg »

Zasady gry (zmodyfikowane przeze mnie):

1. Jest trzech graczy.
2. W grze używa się talii kart od 9 do A, w 4 kolorach (24 karty)
3. Każdy z graczy ma 8 kart.
4. Zasady rozgrywki są nieistotne.

I teraz:
Ile jest kombinacji rozkładów kart pomiędzy 3 graczy, jeżeli każdy z graczy ma 8 kart? Kolejność graczy nie jest istotna. Kolejność kart na ręce również.

PS. Problem można sformułować inaczej. Jest zbiór 24 liczb. Ile jest kombinacji podziałów zbioru na 3 podzbiory po 8 liczb, gdzie kolejność zbiorów nie ma znaczenia oraz kolejność elementów w zbiorach również?
Ostatnio zmieniony 11 sty 2013, o 17:35 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
konrad509
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1841
Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :D
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 323 razy

Ile jest kombinacji rozgrywek w Tysiącu?

Post autor: konrad509 »

Według mnie: \(\displaystyle{ V_{24 \choose 8}^3}\)
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Ile jest kombinacji rozgrywek w Tysiącu?

Post autor: mat_61 »

Poprawna odpowiedź, to:

\(\displaystyle{ \frac{ {24 \choose 8} \cdot {16 \choose 8} }{3!}= \frac{24!}{\left( 8!\right)^3 \cdot 3! }}\)

Tutaj masz szczegółowe wyjaśnienie dlaczego tak jest: https://www.matematyka.pl/230511.htm?hil ... ne%20grupy
ODPOWIEDZ