Ile jest liczb czterocyfrowych
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 22 maja 2011, o 17:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 3 razy
Ile jest liczb czterocyfrowych
Hej,
Właśnie robiłam sobie maturę (takę z książki) i było na początku ok. Potem przyszło to Zadanie i gdyby nie (3) byłoby może nawet i ok. Ktoś by mi pomógł z tym o co chodzi bo trochę się zagubiłam, gdyż nawet w odpowiedziach nie mogłam dojść do tego jak to rozwiązać. Zadanie za 4pkt.
Oblicz, ile jest liczb czterocyfrowych, spełniających jednocześnie warunki:
(1) cyfry setek i jedności są nieparzyste,
(2) cyfry tysięcy i jednostek są parzyste,
(3) cyfra dziesiątek jest mniejsza od cyfry jedności.
Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na pomoc.
Ada
Właśnie robiłam sobie maturę (takę z książki) i było na początku ok. Potem przyszło to Zadanie i gdyby nie (3) byłoby może nawet i ok. Ktoś by mi pomógł z tym o co chodzi bo trochę się zagubiłam, gdyż nawet w odpowiedziach nie mogłam dojść do tego jak to rozwiązać. Zadanie za 4pkt.
Oblicz, ile jest liczb czterocyfrowych, spełniających jednocześnie warunki:
(1) cyfry setek i jedności są nieparzyste,
(2) cyfry tysięcy i jednostek są parzyste,
(3) cyfra dziesiątek jest mniejsza od cyfry jedności.
Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na pomoc.
Ada
Ostatnio zmieniony 11 sty 2013, o 19:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Ile jest liczb czterocyfrowych
Masz błąd w punkcie 2.
Piszesz tam że jedności mają być parzyste a w 1 pisałaś że mają być nieparzyste.
Piszesz tam że jedności mają być parzyste a w 1 pisałaś że mają być nieparzyste.
-
- Użytkownik
- Posty: 1841
- Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska :D
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 323 razy
Ile jest liczb czterocyfrowych
A co ma piernik do wiatraka? (1) to jeden przypadek, a (2) to drugi.-- 11 sty 2013, o 18:27 --1. \(\displaystyle{ 9\cdot4\cdot10\cdot4}\)
2. \(\displaystyle{ 4\cdot10\cdot10\cdot5}\)
2. \(\displaystyle{ 4\cdot10\cdot10\cdot5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Ile jest liczb czterocyfrowych
Dla 1) nie jest to poprawna odpowiedź. Cyfr nieparzystych jest pięć, czyli powinno być:
\(\displaystyle{ 9 \cdot 5 \cdot 10 \cdot 5}\)
\(\displaystyle{ 9 \cdot 5 \cdot 10 \cdot 5}\)
Ostatnio zmieniony 13 sty 2013, o 15:54 przez mat_61, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Ile jest liczb czterocyfrowych
Pondelsowi chodzi chyba o to, że w zadaniu napisano: ... spełniających jednocześnie warunki i pod spodem są trzy oznaczone kolejnymi liczbami linijki. Należałoby więc założyć, że to są właśnie te warunki, które mają być spełnione jednocześnie.konrad509 pisze:A co ma piernik do wiatraka?
Taka interpretacja wydaje się bardziej logiczna niż traktowanie tych numerów jako podpunktów zadania ponieważ:
a) spójnik i w linijkach 1) i 2) sam z siebie oznacza, że podane tam warunki muszą być spełnione jednocześnie
b) w linijce 3) jest podany tylko jeden warunek.
Uważam, że w treści zadania wkradł się raczej błąd niż, że należy te numerowane linijki traktować jako podpunkty.
-- 13 sty 2013, o 16:11 --
Obstawiałbym raczej, że treść zadania powinna wyglądać tak:
Oblicz, ile jest liczb czterocyfrowych, spełniających jednocześnie warunki:
(1) cyfry setek i jedności są nieparzyste,
(2) cyfry tysięcy i dziesiątek są parzyste,
(3) cyfra dziesiątek jest mniejsza od cyfry jedności.
-
- Użytkownik
- Posty: 1841
- Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska :D
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 323 razy
Ile jest liczb czterocyfrowych
To wiem i tak też liczyłem, ale to wcale nie sugeruje, że trzeba te punkty traktować jako warunek który ma być spełniony jednocześnie, aczkolwiek ogólnie możesz mieć rację.mat_61 pisze:a) spójnik i w linijkach 1) i 2) sam z siebie oznacza, że podane tam warunki muszą być spełnione jednocześnie
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Ile jest liczb czterocyfrowych
Do takiej interpretacji skłania mnie zarówno sposób numerowania jak i treść punktu 3) (dla tego punktu jest tylko jeden warunek w związku z czym nie ma sensu mówienie o jednoczesnym spełnianiu warunków).
Ostatecznie wątpliwości mógłby oczywiście rozwiać autor zadania.
Ostatecznie wątpliwości mógłby oczywiście rozwiać autor zadania.