Na ile sposobów można utworzyć pary?
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 8 sty 2013, o 18:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Środa Wielkopolska
- Podziękował: 1 raz
Na ile sposobów można utworzyć pary?
Na bal przybyło 5 małżeństw. Na ile sposobów można te 10 osób połączyć w 5 par tanecznych, by w żadnej nie było małżeństwa? (Parę tworzą pan z panią)
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Na ile sposobów można utworzyć pary?
Mamy dwie grupy po pięć osób. Bierzemy najpierw jedną osobę z grupy pań, na ile sposobów możemy jej przyporządkować partnera?
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Na ile sposobów można utworzyć pary?
Chodzi o liczbę nieporządków zbioru pięcioelementowego, czyli:
\(\displaystyle{ 5!\left( 1 - \frac{1}{1!}+\frac{1}{2!}-\frac{1}{3!} +\frac{1}{4!}- \frac{1}{5!}\right) =44}\)
Q.
\(\displaystyle{ 5!\left( 1 - \frac{1}{1!}+\frac{1}{2!}-\frac{1}{3!} +\frac{1}{4!}- \frac{1}{5!}\right) =44}\)
Q.