wypełnianie kostakmi domina

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
hapadzid
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 6 lis 2012, o 21:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: hmmm
Podziękował: 8 razy

wypełnianie kostakmi domina

Post autor: hapadzid »

Na ile sposobów można kostkami domina wymiaru \(\displaystyle{ 2 \times 1}\) wypełnic
kwadrat o wymiarach \(\displaystyle{ 2n \times 2n}\)?

Bynajmniej nie interesuje mnie samo rozwiązanie tylko sposób jak trzeba to zrobić.
z góry dziękuje
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

wypełnianie kostakmi domina

Post autor: bartek118 »

Spróbuj rozpisać małe przypadki - \(\displaystyle{ n=1}\), \(\displaystyle{ n=2}\) itd. Potem uda się jakiś wzór indukcyjny wyprowadzić.
hapadzid
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 6 lis 2012, o 21:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: hmmm
Podziękował: 8 razy

wypełnianie kostakmi domina

Post autor: hapadzid »

Taki też był mój pomysł, niestety te małe przypadki nie są takie małe i już przy n=2 nie jestem pewna czy wzięłam pod uwagę wszystkie możliwości.
konrad509
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1841
Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :D
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 323 razy

wypełnianie kostakmi domina

Post autor: konrad509 »

Przy \(\displaystyle{ n=2}\) za dużo możliwości nie ma
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

wypełnianie kostakmi domina

Post autor: bartek118 »

Przy \(\displaystyle{ n=2}\) masz planszę \(\displaystyle{ 4 \times 4}\), co jednak daje bardzo dużo możliwości.
hapadzid
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 6 lis 2012, o 21:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: hmmm
Podziękował: 8 razy

wypełnianie kostakmi domina

Post autor: hapadzid »

nawet jeśli jakimś cudem dobrze policzę dla n=2 to z dwóch wyrazów wzoru nie wymyśle. Tu powinno być coś z rekurencjami chyba, ale nie wiem.
konrad509
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1841
Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :D
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 323 razy

wypełnianie kostakmi domina

Post autor: konrad509 »

Aa, nie doczytałem... Myślałem, że jest \(\displaystyle{ n\times n}\)-- 7 sty 2013, o 00:28 --A ile według Was jest możliwości dla \(\displaystyle{ n=1}\), bo ciekaw jestem czy tak samo rozumiemy treść zadania?
hapadzid
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 6 lis 2012, o 21:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: hmmm
Podziękował: 8 razy

wypełnianie kostakmi domina

Post autor: hapadzid »

według mnie są dwie:
obie kostki pionowo lub obie poziomo.
konrad509
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1841
Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :D
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 323 razy

wypełnianie kostakmi domina

Post autor: konrad509 »

Czyli chyba tak samo myślimy. Rozrysowałem sobie dla \(\displaystyle{ n=2}\) i wyszły mi \(\displaystyle{ 24}\) możliwości.
ODPOWIEDZ