Rozwiązanie równań

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
kordi1221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 4 gru 2012, o 11:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 77 razy

Rozwiązanie równań

Post autor: kordi1221 »

Jak rozwiązuje się takie równania?

a) \(\displaystyle{ {n\choose n-2}=28}\)
b) \(\displaystyle{ {x\choose 3}-{x\choose 2}=0}\)
c) \(\displaystyle{ {x\choose 1}-{x\choose 2}= \frac{5}{8}}\)
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Rozwiązanie równań

Post autor: Ponewor »

Wstaw wartości symboli Newtona bezpośrednio z definicji.
ODPOWIEDZ