Rozwiąż rekurencję.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Fengson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 4 lis 2010, o 15:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy

Rozwiąż rekurencję.

Post autor: Fengson »

\(\displaystyle{ u_{0} = 2, u_{1} = 0, u_{n+2} + u_{n} = 0}\)
Próbowałem tradycyjnie, ale równanie charakterystyczne wychodzi mi :
\(\displaystyle{ t ^{2} +1 = 0}\) więc brak rozwiązań... Co zrobić?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Rozwiąż rekurencję.

Post autor: yorgin »

A czy pierwiastki zespolone są Ci znane?

\(\displaystyle{ u_n=Ai^n+B(-i)^n}\)
Fengson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 4 lis 2010, o 15:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy

Rozwiąż rekurencję.

Post autor: Fengson »

Dziękuję
ODPOWIEDZ