czy mając funkcję tworzącą
\(\displaystyle{ f= \sum_{n=0}^{ \infty }n2 ^{n}t ^{n}}\) mogę ją zapisać jako \(\displaystyle{ \frac{t}{\left( 1-2t\right) ^{2} }}\)?
przekształcenie fcji tworzącej
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
przekształcenie fcji tworzącej
\(\displaystyle{ \frac{t}{(1-2t)^2}=t* \frac{1}{(1-2t)^2}=t*(1-2t)^{-2}=t \sum_{i=0}^{ \infty }{-2\choose i}(-2t)^i=t* \sum_{i=0}^{ \infty }(-1)^{i}(i+1) \cdot(-1)^{i} \cdot (2)^{i} \cdot (t)^{i}=t* \sum_{i=0}^{ \infty }(i+1) \cdot (2)^{i} \cdot (t)^{i}=t \sum_{i=1}^{ \infty }i \cdot 2^{i-1}t^{i-1}= \sum_{i=1}^{ \infty }i \cdot 2^{i-1}t^{i}= \frac{1}{2}\sum_{i=1}^{ \infty }i \cdot 2^{i}t^{i}}\)
Chyba że się gdzieś walnąłem do sprawdzenia...
\(\displaystyle{ {-2\choose i}=(-1)^{i} \frac{2 \cdot 3 \cdot 4 \cdot ... \cdot (i+1)}{i!}=(-1)^{i}(i+1)}\)
i tak dalej...
Chyba że się gdzieś walnąłem do sprawdzenia...
\(\displaystyle{ {-2\choose i}=(-1)^{i} \frac{2 \cdot 3 \cdot 4 \cdot ... \cdot (i+1)}{i!}=(-1)^{i}(i+1)}\)
i tak dalej...
Ostatnio zmieniony 29 gru 2012, o 00:13 przez arek1357, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 613
- Rejestracja: 18 gru 2011, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów/Kraków
- Podziękował: 265 razy
- Pomógł: 5 razy
przekształcenie fcji tworzącej
ok, nie potrafię rozpisać \(\displaystyle{ f= \sum_{n=0}^{ \infty }n2 ^{n} t ^{n}}\). Teraz wiem, że zgadywanie nie był dobrym pomysłem, ale dalej nie potrafię tego rozpisać
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
przekształcenie fcji tworzącej
niech
\(\displaystyle{ F(x)=\frac{1}{1-x}= \sum_{k=0}^{\infty}x^n}\)
zauważ, że \(\displaystyle{ f(t)=2tF'(2t)}\)
Czyli trzeba zróżniczkować F.
\(\displaystyle{ F(x)=\frac{1}{1-x}= \sum_{k=0}^{\infty}x^n}\)
zauważ, że \(\displaystyle{ f(t)=2tF'(2t)}\)
Czyli trzeba zróżniczkować F.
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 1 cze 2012, o 07:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 15 razy
przekształcenie fcji tworzącej
\(\displaystyle{ \frac{2t}{4t^2 - 4t + 1}=}\)
\(\displaystyle{ 2 t
+ 8 t^2
+ 24 t^3
+ 64 t^4
+ 160 t^5
+ 384 t^6
+ 896 t^7
+ 2048 t^8
+ 4608 t^9
+ 10240 t^{10}
+ 22528 t^{11}
+ 49152 t^{12}
+ 106496 t^{13}
+ 229376 t^{14}
+ 491520 t^{15}+\dots}\)
2*t/(4*t^2 - 4*t + 1)
\(\displaystyle{ =}\) myślę, że takie [ icode ] ułatwiałoby wrzucenie formuły do jakiegoś ulubionego programu
\(\displaystyle{ 2 t
+ 8 t^2
+ 24 t^3
+ 64 t^4
+ 160 t^5
+ 384 t^6
+ 896 t^7
+ 2048 t^8
+ 4608 t^9
+ 10240 t^{10}
+ 22528 t^{11}
+ 49152 t^{12}
+ 106496 t^{13}
+ 229376 t^{14}
+ 491520 t^{15}+\dots}\)