nieznany zbiór z wykładu o funkcjach tworzących

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
JakubCh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 613
Rejestracja: 18 gru 2011, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów/Kraków
Podziękował: 265 razy
Pomógł: 5 razy

nieznany zbiór z wykładu o funkcjach tworzących

Post autor: JakubCh »

zastanawiam się czym jest zbiór \(\displaystyle{ k \left| \lceil t \rceil \right| = \left\{ f = \sum_{n=0}^{ \infty }a _{n} t ^{n} | a _{i} \in k \right\}}\) wprowadzony na samym początku wykładu o funkcjach tworzących. \(\displaystyle{ k}\) to ciało. Potem jest napisane że ten zbiór jest pierścieniem przemiennym całkowitym i tak dalej, ale ja nie mogę zrozumieć co to jest i dlaczego jest to na początku wykładu o funkcjach tworzących?

Bardzo proszę o pomoc, bo tkwię w miejscu -- 28 gru 2012, o 11:00 --ponawiam prośbę ;D
lokas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 462
Rejestracja: 29 sty 2012, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 45 razy

nieznany zbiór z wykładu o funkcjach tworzących

Post autor: lokas »

Na moje oko to zbiór funkcji tworzących dla ciągów elementów z ciała k.
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

nieznany zbiór z wykładu o funkcjach tworzących

Post autor: Zordon »

To się nazywa pierścień szeregów formalnych nad ciałem \(\displaystyle{ k}\). Więcej informacji np. na wiki.
ODPOWIEDZ