W przedziale wagonu są ustawione naprzeciw siebie 2 ławki mające po 5 numerowanych miejsc od 1 do 5. Na jednej ławce siedzą 3 osoby, na drugiej 2 osoby. Iloma różnymi sposobami mogą usiąść pasażerowie, aby zawsze dwie osoby siedziały naprzeciw 2 osób.?
Prawidłowa odp.: 360.
Nie umiem dojść to tego prawidłowego wyniku, mógłby ktoś pomóc?
na ile różnych sposobów mogą usiąść pasażerowie?
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
na ile różnych sposobów mogą usiąść pasażerowie?
najpierw umieśćmy 3 osoby na jednej ławce :
pierwsza wybiera jedno spośród 5 miejsc
druga wybiera jedno spośród 4 miejsc
trzecia wybiera jedno spośród 3 miejsc
teraz druga ławka :
pierwsza osoba wybiera jedno spośród 3 miejsc naprzeciwko zajętych
druga jedno spośród 2 miejsca naprzeciwko zajętych
\(\displaystyle{ 5\cdot 4\cdot 3\cdot 3\cdot 2 =360}\)
pierwsza wybiera jedno spośród 5 miejsc
druga wybiera jedno spośród 4 miejsc
trzecia wybiera jedno spośród 3 miejsc
teraz druga ławka :
pierwsza osoba wybiera jedno spośród 3 miejsc naprzeciwko zajętych
druga jedno spośród 2 miejsca naprzeciwko zajętych
\(\displaystyle{ 5\cdot 4\cdot 3\cdot 3\cdot 2 =360}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 14 paź 2010, o 20:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 14 razy
na ile różnych sposobów mogą usiąść pasażerowie?
sea_of_tears, dzięki wielkie:) coś mi się pomyliło w moim rozumowaniu i wychodził inny wynik:)