Hej, mógłby mi ktoś pomóc?
- Ile można utworzyć parzystych liczb parzystych 4-cyfrowych o niepowtarzających się cyfrach?
Mi uparcie wychodzi 2240, a powinno wyjść 2296.
Mogłby mi ktoś pokazać jak to rozwiązać? Pewnie nie jest trudne, ale miałam troche przerwy od kombinatoryki i właśnie zaczęłam próbować znów się w tym odnaleźć.
ile liczb parzystych 4-cyfrowych
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
ile liczb parzystych 4-cyfrowych
Niech \(\displaystyle{ 0}\) będzie ostatnie, wtedy możliwych liczb jest \(\displaystyle{ V^3_9}\).
Dla pozostałych liczb parzystych należy jeszcze odjąć te, gdzie \(\displaystyle{ 0}\) jest na początku. Jest ich \(\displaystyle{ V^2_8}\) w każdym przypadku.
Razem więc \(\displaystyle{ 5\cdot V^3_9-4\cdot V^2_8}\). Twój wynik się różni właśnie o \(\displaystyle{ 56}\) i podejrzewam, że odjęłaś też możliwość zera na początku, w przypadku zera na końcu.
Dla pozostałych liczb parzystych należy jeszcze odjąć te, gdzie \(\displaystyle{ 0}\) jest na początku. Jest ich \(\displaystyle{ V^2_8}\) w każdym przypadku.
Razem więc \(\displaystyle{ 5\cdot V^3_9-4\cdot V^2_8}\). Twój wynik się różni właśnie o \(\displaystyle{ 56}\) i podejrzewam, że odjęłaś też możliwość zera na początku, w przypadku zera na końcu.
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 14 paź 2010, o 20:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 14 razy
ile liczb parzystych 4-cyfrowych
pyzol,
nie do końca rozumiem ten zapis \(\displaystyle{ 5\cdot V^3_9-4\cdot V^2_8}\) , ale ogólnie to już wiem jak to zad. rozwiązać, zeby wyszło to co powinno:)) dzięki:)
nie do końca rozumiem ten zapis \(\displaystyle{ 5\cdot V^3_9-4\cdot V^2_8}\) , ale ogólnie to już wiem jak to zad. rozwiązać, zeby wyszło to co powinno:)) dzięki:)
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
ile liczb parzystych 4-cyfrowych
Dla \(\displaystyle{ 0}\) na końcu \(\displaystyle{ V^3_9}\).
Dla \(\displaystyle{ 2}\) na końcu \(\displaystyle{ V^3_9-V^2_8}\).
Dla \(\displaystyle{ 4}\) na końcu \(\displaystyle{ V^3_9-V^2_8}\).
Dla \(\displaystyle{ 6}\) na końcu \(\displaystyle{ V^3_9-V^2_8}\).
Dla \(\displaystyle{ 8}\) na końcu \(\displaystyle{ V^3_9-V^2_8}\).
Dodając to mamy:
\(\displaystyle{ V^3_9+V^3_9-V^2_8+V^3_9-V^2_8+V^3_9-V^2_8+V^3_9-V^2_8=5V^3_9-4V^2_8}\)
Dla \(\displaystyle{ 2}\) na końcu \(\displaystyle{ V^3_9-V^2_8}\).
Dla \(\displaystyle{ 4}\) na końcu \(\displaystyle{ V^3_9-V^2_8}\).
Dla \(\displaystyle{ 6}\) na końcu \(\displaystyle{ V^3_9-V^2_8}\).
Dla \(\displaystyle{ 8}\) na końcu \(\displaystyle{ V^3_9-V^2_8}\).
Dodając to mamy:
\(\displaystyle{ V^3_9+V^3_9-V^2_8+V^3_9-V^2_8+V^3_9-V^2_8+V^3_9-V^2_8=5V^3_9-4V^2_8}\)