Liczby Stirlinga.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Absx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 21 lis 2011, o 00:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Liczby Stirlinga.

Post autor: Absx »

Witam, czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć w jaki sposób łatwo obliczyć liczbę Stirlinga?? Ogólne wzory z wikipedii znam i wiem jak pod nie podstawić tylko np jak wyliczyć:

\(\displaystyle{ \begin{Bmatrix}8\\2\end{Bmatrix} = 2 \cdot \begin{Bmatrix}7\\2\end{Bmatrix} + \begin{Bmatrix}7\\1\end{Bmatrix}= ?}\)

Jak obliczyć np : \(\displaystyle{ \begin{Bmatrix}7\\2\end{Bmatrix}}\) ???? Jest jakiś wzór albo coś?

to samo dla drugiego rodzaju liczb Stirlinga?

Czy to się liczy zasadniczo jak dwumian Newtona?
Pancernik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 634
Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 143 razy

Liczby Stirlinga.

Post autor: Pancernik »

Rozpisujesz \(\displaystyle{ \begin{Bmatrix}7\\2\end{Bmatrix}}\) tak samo jak to \(\displaystyle{ \begin{Bmatrix}8\\2\end{Bmatrix}}\) i liczysz.
ODPOWIEDZ