Liczby Stirlinga I i II .

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
nowik1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 12 lis 2011, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: o-o
Podziękował: 23 razy

Liczby Stirlinga I i II .

Post autor: nowik1991 »

\(\displaystyle{ {3 \choose k} , \begin{bmatrix} 3\\k\end{bmatrix}}\)Jak to obliczyć.

Dla liczb Stirlinga II wiem, że jest wzór

\(\displaystyle{ {3 \choose k} = k {2 \choose k}+ {2 \choose k-1}}\)

Natomiast w \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3\\k\end{bmatrix}}\)

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3\\k\end{bmatrix} = 2\begin{bmatrix} 2\\k\end{bmatrix} +\begin{bmatrix} 2\\k-1\end{bmatrix}}\)

Myślę, że można zapisać np \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2\\k\end{bmatrix}}\) jako:

\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} \begin{bmatrix} 2\\k\end{bmatrix} = n!}\)

a jeżeli ten sposób jest zły to myślałem jeszcze nad rozpatrzeniem przypadków kiedy \(\displaystyle{ k>n}\) wtedy \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} n\\k\end{bmatrix} = 0}\) ale myślę , że ten sposób nie jest dobry...
Pancernik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 634
Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 143 razy

Liczby Stirlinga I i II .

Post autor: Pancernik »

To jest stirling II?
\(\displaystyle{ {3 \choose k}}\)
Czy może wzór niutona?
ODPOWIEDZ