oblicz k

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
tfukowsky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 22 gru 2012, o 20:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 8 razy

oblicz k

Post autor: tfukowsky »

Oblicz k wiedząc, że: \(\displaystyle{ V ^{k} _{n}=6720}\) i \(\displaystyle{ C ^{k} _{n} =56}\)

Zapomniałem już niestety wiadomości z liceum, będe wdzięczny za rozwinięcie tych wzorów, chodzi mi o to jak je liczyć.
Mam nadzieję że dobry dział.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

oblicz k

Post autor: anna_ »

page.php?p=kompendium-elementy-kombinatoryki
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7920
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

oblicz k

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ \left \{ \begin{array}{cc}\frac{n!}{(n-k)!} = 6720\\ \frac{n!}{k!(n-k)!}= 56 \end{array} \right.}\)
Stąd
\(\displaystyle{ \frac{6720}{k!} = 56,}\)
\(\displaystyle{ k! = 120, \ k = 5.}\)
ODPOWIEDZ