Witam
Mam problem z tym zadaniem, proszę o pomoc.
Ile jest wszystkich 8 bitowych bajtów, które maja co najmniej 5 jedynek.
Ile sposobów ustawienia
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 143 razy
Ile sposobów ustawienia
\(\displaystyle{ {8 \choose 5}+
{8 \choose 6}+ {8 \choose 7}+ {8 \choose 8}= \frac{8!}{5! \cdot 3!} +\frac{8!}{6! \cdot 2!} +\frac{8!}{7! \cdot 1!} +\frac{8!}{8! \cdot 0!} =56+28+8+1=93}\)
{8 \choose 6}+ {8 \choose 7}+ {8 \choose 8}= \frac{8!}{5! \cdot 3!} +\frac{8!}{6! \cdot 2!} +\frac{8!}{7! \cdot 1!} +\frac{8!}{8! \cdot 0!} =56+28+8+1=93}\)