Bijekcja - sprawdzenie.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
rNest
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 1 lis 2012, o 16:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 22 razy

Bijekcja - sprawdzenie.

Post autor: rNest »

ZADANIE

Dwanaście identycznych listów ma zostać wrzuconych do czterech różnych skrzynek pocztowych.
a)Na ile sposobów można to zrobić?
b)Ile jest możliwych sposobów, jeśli do każdej skrzynki muszą trafić, co najmniej dwa listy?

odp.a)
wzór:

\(\displaystyle{ {n+k-1 \choose k-1}}\) rozmieszczanie nierozróżnialnych przedmiotów w rozróżnialnych pudełkach

n=12
k=4

\(\displaystyle{ { 12+4-1\choose 4-1}= {15 \choose 3}=455}\)

odp.)
\(\displaystyle{ 4 \cdot 2=8}\) listów rozłożonych(już rozróżnialnych)
a więc pozostają 4 listy nierozróżnialne:

\(\displaystyle{ {4+4-1 \choose 4-1}= {7 \choose 3}=}\)35

Czy to jest poprawne?
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Bijekcja - sprawdzenie.

Post autor: mat_61 »

Wg mnie tak.
Co najwyżej należy wykreślić stwierdzenie z nawiasu, że listy są już rozróżnialne. One są już rozłożone ale w dalszym ciągu nierozróżnialne.
rNest
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 1 lis 2012, o 16:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 22 razy

Bijekcja - sprawdzenie.

Post autor: rNest »

Dzięki serdeczne.
Paragon16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 23 paź 2011, o 22:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Bijekcja - sprawdzenie.

Post autor: Paragon16 »

\(\displaystyle{ {n+k-1 \choose k-1}}\) ten wzór ma jakąś nazwę? Przypomina trochę kombinacje z powtórzeniami ale to nie do końca to (chyba ..)
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Bijekcja - sprawdzenie.

Post autor: mat_61 »

Tak, to jest wzór na kombinację z powtórzeniami. rNest zamienił symbole w stosunku do tych książkowych, ale jest OK.

Tutaj tworzymy 12-elementowy multizbiór ze zbioru 4-elementowego, czyli wg najczęściej stosowanego zapisu:

\(\displaystyle{ k=12 \ n=4 \ |A|={k+n-1 \choose k}}\)

Oczywiście jest to zgodne z powyższym rozwiązaniem, ponieważ:

\(\displaystyle{ {k+n-1 \choose k}={k+n-1 \choose n-1}}\)
ODPOWIEDZ