Jak w tytule:
ile liczb 5-cyfrowych zawiera dokładnie 1 trójkę?
Ja bym powiedział, że 1 cyfra nie może być 0, a jedna na jednej z pozostałych pozycji to 3, więc pozycyjnie:
8 x 1 x 9 x 9 x 9
Wobec czego wynik, to \(\displaystyle{ 8 \cdot 1 \cdot 9 \cdot 9 \cdot 9}\).
Ale już wiem, że policzyłem błędnie. Może ktoś z forumowiczów byłby mógł wytłumaczyć procedurę?
Ile liczb 5-cyfrowych zawiera dokładnie 1 trójkę?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 12 gru 2012, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Ile liczb 5-cyfrowych zawiera dokładnie 1 trójkę?
Moim skromnym zdaniem, to powinieneś rozważyć poszczególne pozycje trójki.
Mamy zatem trójkę na:
Uprzedzam jednak, iż mogłem się mylić
Mamy zatem trójkę na:
- 1-ym miejscu \(\displaystyle{ 1*9*9*9*9}\)
2-im miejscu \(\displaystyle{ 8*1*9*9*9}\)
3-im miejscu \(\displaystyle{ 8*9*1*9*9}\)
4-ym miejscu \(\displaystyle{ 8*9*9*1*9}\)
5-ym miejscu \(\displaystyle{ 8*9*9*9*1}\)
Uprzedzam jednak, iż mogłem się mylić
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Ile liczb 5-cyfrowych zawiera dokładnie 1 trójkę?
Wydaje mi się, że dobrze. Choć ja wolę liczyć inaczej.
Robiłem tak. Wybieramy miejsce gdzie wstawimy trójkę, czyli \(\displaystyle{ {5 \choose 1}}\) i dobieramy do niej cztery cyfry z dziewięcio-elmentowego zbioru.
Czyli \(\displaystyle{ {5 \choose 1}\cdot 9^4}\)
Pozostaje odjąć sytuację gdy na pierwszej pozycji było zero. Czyli \(\displaystyle{ {4 \choose 1}\cdot 9^3}\)
\(\displaystyle{ 5\cdot 9^4 -4\cdot 9^3=9^3\cdot (45-4)=41\cdot 9^3}\)
Wynik taki sam.
Robiłem tak. Wybieramy miejsce gdzie wstawimy trójkę, czyli \(\displaystyle{ {5 \choose 1}}\) i dobieramy do niej cztery cyfry z dziewięcio-elmentowego zbioru.
Czyli \(\displaystyle{ {5 \choose 1}\cdot 9^4}\)
Pozostaje odjąć sytuację gdy na pierwszej pozycji było zero. Czyli \(\displaystyle{ {4 \choose 1}\cdot 9^3}\)
\(\displaystyle{ 5\cdot 9^4 -4\cdot 9^3=9^3\cdot (45-4)=41\cdot 9^3}\)
Wynik taki sam.
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 1 lis 2012, o 16:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 22 razy
Ile liczb 5-cyfrowych zawiera dokładnie 1 trójkę?
Ciekawy sposób. Jeszcze tak nie liczyłem. Dziękuję.