dostalem równierz takie zadanie jak:
Wyznacz:
1. dziesiąty wyraz rozwinięcia \(\displaystyle{ (2x - \frac{1}{2})^{10}}\)
2.dziewiąty wyraz rozwinięcia \(\displaystyle{ (3x - \frac{1}{\sqrt{3}})^{12}}\)
9 , 10 wyraz rozwinięcia
- Plant
- Użytkownik
- Posty: 331
- Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
- Pomógł: 70 razy
9 , 10 wyraz rozwinięcia
Wykorzystaj symbol Newtona.
\(\displaystyle{ (a+b)^n =}\) \(\displaystyle{ n\choose 0}\)\(\displaystyle{ a^{n}b^0 +}\)\(\displaystyle{ n\choose 1}\)\(\displaystyle{ a^{n-1}b^1 + ... +}\)\(\displaystyle{ n\choose k}\)\(\displaystyle{ a^{n-k}b^k+ ...+}\)\(\displaystyle{ n\choose n}\)\(\displaystyle{ a^0b^n}\)
i teraz:
1)
\(\displaystyle{ a=2x \\ b=-1/2 \\ n=10 \\ k=9}\)
2)
\(\displaystyle{ a=3x \\ b=-\frac{1}{\sqrt{3}} \\ n=12 \\ k=8}\)
\(\displaystyle{ (a+b)^n =}\) \(\displaystyle{ n\choose 0}\)\(\displaystyle{ a^{n}b^0 +}\)\(\displaystyle{ n\choose 1}\)\(\displaystyle{ a^{n-1}b^1 + ... +}\)\(\displaystyle{ n\choose k}\)\(\displaystyle{ a^{n-k}b^k+ ...+}\)\(\displaystyle{ n\choose n}\)\(\displaystyle{ a^0b^n}\)
i teraz:
1)
\(\displaystyle{ a=2x \\ b=-1/2 \\ n=10 \\ k=9}\)
2)
\(\displaystyle{ a=3x \\ b=-\frac{1}{\sqrt{3}} \\ n=12 \\ k=8}\)
Ostatnio zmieniony 18 mar 2007, o 17:55 przez Plant, łącznie zmieniany 1 raz.
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
9 , 10 wyraz rozwinięcia
Plant, k-ty wyraz ma postac:
\(\displaystyle{ {n\choose k-1}a^{n-k+1}b^{k-1}}\)
(w symbolu newtona k liczy się od zera)
\(\displaystyle{ {n\choose k-1}a^{n-k+1}b^{k-1}}\)
(w symbolu newtona k liczy się od zera)