Prosze o nico bradziej szczegułowa odp thx
49. nauczyciel matematyki przygotowuje prace kontrolna skladajaca sie z 10 zadan z ktorych kazdy piszacy ma rozwiazac 4 zadania ile jest mozliwych zestawów zadan czy kazdy z uczniów w 36 osobowej klasie moze wybrac inny zestaw zadan ?
nauczyciel matematyki
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
nauczyciel matematyki
4 zadania z 10 można wybrać na:
\(\displaystyle{ {10\choose4}=\frac{10!}{6!\cdot{4!}}=210}\) sposobów.
Tak więc zestawów wystarczy.
\(\displaystyle{ {10\choose4}=\frac{10!}{6!\cdot{4!}}=210}\) sposobów.
Tak więc zestawów wystarczy.