studenci pisza egzamin

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Manio0017
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 28 lut 2007, o 18:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kolno
Podziękował: 17 razy

studenci pisza egzamin

Post autor: Manio0017 »

Prosze o nico bradziej szczegułowa odp thx

48 studenci pisza egzamin w ktorym 5 danych zadan kazdy ma wyborac 3 ile moze byc roznych układów zadan do sprawdzenia?
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

studenci pisza egzamin

Post autor: ariadna »

\(\displaystyle{ {5\choose3}=10}\)
Po prostu kombinacje.
Manio0017
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 28 lut 2007, o 18:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kolno
Podziękował: 17 razy

studenci pisza egzamin

Post autor: Manio0017 »

mozesz rozpisac to 5/3 ?
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

studenci pisza egzamin

Post autor: ariadna »

\(\displaystyle{ {5\choose3}=\frac{5!}{3!\cdot{2!}}=\frac{3!\cdot{4\cdot{5}}}{3!\cdot{2}}=10}\)
ODPOWIEDZ