Mam za zadanie przedstawienie rekurencji w postaci jawnej
\(\displaystyle{ a_n = 2a_{n-1} + 4a_{n-2}}\) o wyrazach poczatkowych \(\displaystyle{ a_0 =1 ; a_1 = 3}\)
Policzylem sobie funkcje tworzaca i mi wyszolo
\(\displaystyle{ \frac{1+x}{1-2x-4x^2}}\)
W jaki sposob moge znajac funkcje tworzaca wyznaczyc sobie wzor jawny tej rekurencji?
Zaznaczam, ze wiem ze mogbym ta rekurencje rozwiazac za pomoca rownania charakterystycznego ale chcialbym sie nauczyc rozwiazywac rekurencja za pomoca funkcji tworzacej.
rekurencja funkcje tworzace
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
rekurencja funkcje tworzace
Rozłóż funkcję na ułamki proste:
\(\displaystyle{ A\cdot \frac{1}{1-x_1}+ B\cdot \frac{1}{1-x_2}}\)
a następnie rozwiń ułamki w szereg i sprawdź co stoi przy \(\displaystyle{ x^n}\).
Q.
\(\displaystyle{ A\cdot \frac{1}{1-x_1}+ B\cdot \frac{1}{1-x_2}}\)
a następnie rozwiń ułamki w szereg i sprawdź co stoi przy \(\displaystyle{ x^n}\).
Q.